Υπολογισμός της γωνίας κλίσης της οροφής

Η οροφή του σπιτιού πρέπει να είναι αξιόπιστη και όμορφη, και ίσως αυτό συμβαίνει με τον σωστό προσδιορισμό της γωνίας κλίσης αυτού του τύπου υλικού στέγης. Πώς να υπολογίσετε τη γωνία κλίσης της οροφής - στο άρθρο.

Διορισμός του χώρου οροφής

Πριν υπολογίσετε τη γωνία κλίσης της οροφής, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος στη σοφίτα. Εάν σκοπεύετε να το κάνετε οικιστικό, η γωνία κλίσης θα πρέπει να γίνει μεγάλη - έτσι ώστε το δωμάτιο να είναι πιο ευρύχωρο και οι οροφές να είναι υψηλότερες. Ο δεύτερος τρόπος είναι να κάνεις ένα σπασμένο, αρχοντική οροφή... Τις περισσότερες φορές, μια τέτοια οροφή είναι κατασκευασμένη από αέτωμα, αλλά μπορεί επίσης να έχει τέσσερις πλαγιές. Απλώς στη δεύτερη έκδοση, το σύστημα δοκών αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο και απλά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς έναν έμπειρο σχεδιαστή, και οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους, με τα χέρια τους.

Όσο υψηλότερη είναι η κορυφογραμμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η χρήσιμη περιοχή του χώρου οροφής. Αλλά ταυτόχρονα, η περιοχή της οροφής αυξάνεται επίσης

Όσο υψηλότερη είναι η κορυφογραμμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η χρήσιμη περιοχή του χώρου οροφής. Αλλά ταυτόχρονα, η περιοχή της οροφής αυξάνεται επίσης

Κατά την αύξηση της κλίσης της οροφής, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

 • Το κόστος των υλικών στέγης αυξάνεται σημαντικά - αυξάνεται η έκταση των πλαγιών.
 • Οι μεγάλες πλαγιές επηρεάζονται περισσότερο από το φορτίο του ανέμου. Εάν συγκρίνουμε το φορτίο στο ίδιο σπίτι με γωνία 11 ° και 45 °, στη δεύτερη περίπτωση θα είναι σχεδόν 5 φορές περισσότερο. Για να αντέξει τέτοια στέγη, το σύστημα δοκών είναι ενισχυμένο - τοποθετούν δοκάρια και δοκούς ενός μεγαλύτερου τμήματος με μικρότερο βήμα. Και αυτό είναι μια αύξηση στην αξία του.
 • Εάν η κλίση της κλίσης είναι μεγαλύτερη από 60 °, δεν λαμβάνονται υπόψη τα φορτία χιονιού - η βροχόπτωση κυλάει και δεν παραμένει. Αλλά κατά την κατασκευή μιας σπασμένης στέγης, τα φορτία χιονιού λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του άνω μέρους της - εκεί τα επίπεδα έχουν κλίση μικρότερη από 60 °.
 • Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά στεγών σε απότομες πλαγιές, οπότε ρίξτε μια προσεκτική ματιά στη μέγιστη γωνία κλίσης με την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι στέγες.

  Η γωνία κλίσης εμφανίζεται με την αναλογία του ύψους της κορυφογραμμής προς το μισό πλάτος του κτηρίου.

  Η γωνία κλίσης εμφανίζεται με την αναλογία του ύψους της κορυφογραμμής προς το μισό πλάτος του κτηρίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι στέγες με χαμηλή κλίση είναι καλύτερες. Είναι φθηνότερα σε υλικά - λιγότερη επιφάνεια οροφής, αλλά έχουν τις δικές τους αποχρώσεις:

 • Απαιτήστε μέτρα διατήρησης χιονιού για την αποφυγή χιονοστιβάδων.
 • Αντί για συγκράτηση χιονιού, μπορείτε να κάνετε θέρμανση οροφής και σύστημα αποχέτευσης - για τη σταδιακή τήξη του χιονιού και την έγκαιρη αποστράγγιση νερού.
 • Με μια μικρή κλίση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ρέει υγρασία στις αρθρώσεις. Αυτό συνεπάγεται βελτιωμένα μέτρα στεγανοποίησης.

Έτσι, οι στέγες με χαμηλή κλίση δεν είναι επίσης δώρο. Συμπέρασμα: είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η γωνία κλίσης της οροφής με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ του αισθητικού στοιχείου (το σπίτι θα πρέπει να φαίνεται αρμονικό), πρακτικό (με κατοικημένο χώρο κάτω από τη στέγη) και του υλικού (το κόστος πρέπει να βελτιστοποιηθεί).

Γωνία κλίσης ανάλογα με το υλικό στέγης

Η στέγη στο σπίτι μπορεί να έχει σχεδόν οποιοδήποτε είδος - μπορεί να έχει χαμηλές πλαγιές, ίσως σχεδόν καθαρή. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τις παραμέτρους του - το τμήμα των ποδιών του δοκού και το βήμα της εγκατάστασής τους. Εάν θέλετε να τοποθετήσετε ένα συγκεκριμένο είδος υλικού στέγης στην οροφή, πρέπει να λάβετε υπόψη έναν τέτοιο δείκτη ως τη μέγιστη και την ελάχιστη γωνία κλίσης για αυτό το υλικό.

Όνομα υλικού στεγώνΕλάχιστη γωνία κλίσης (σε μοίρες)
Αμιάντου-τσιμεντοκονία και ονδαλίνη6­°
Τσιμέντο-άμμο και κεραμικά πλακίδια10°
Ευέλικτα ασφαλτικά βότσαλα12°
Μεταλλικό πλακίδιο
Πλαστικές πλάκες Asbo-τσιμέντου ή σχιστόλιθου27°
Γαλβανισμένα φύλλα χάλυβα, χαλκού, ψευδαργύρου-τιτανίου 17°
Κυματοειδές χαρτόνι

Οι ελάχιστες γωνίες ορίζονται στο GOST (δείτε τον παραπάνω πίνακα), αλλά συχνά οι κατασκευαστές δίνουν τις συστάσεις τους, γι 'αυτό συνιστάται να αποφασίσετε για μια συγκεκριμένη μάρκα στο στάδιο του σχεδιασμού.

Τις περισσότερες φορές, η γωνία της κλίσης της οροφής καθορίζεται συχνά με βάση το πώς κατασκευάζονται από τους γείτονες. Από πρακτική άποψη, αυτό είναι σωστό - οι συνθήκες για τα κοντινά σπίτια είναι παρόμοιες, και αν οι γειτονικές στέγες είναι καλές, δεν ρέουν, μπορείτε να λάβετε τις παραμέτρους τους ως βάση. Εάν δεν υπάρχουν στέγες στη γειτονιά με το υλικό στέγης που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε τους υπολογισμούς με μέσες τιμές. Εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Τύπος υλικού στέγηςΣυνιστώμενη ελάχιστη / μέγιστη γωνία κλίσηςΠοια κλίση της πλαγιάς γίνεται πιο συχνά
Στέγες στέγης με κάλυμμα3°/30°4°-10°
Σκεπή δύο επιπέδων4°/50°6°-12°
Ψευδάργυρος με διπλές ραφές3°/90°5°-30°
Βότσαλα με γλώσσα και αυλάκι με 4 αυλάκια18°/50°22°-45°
Ολλανδικά πλακάκια οροφής40°/60°45°
Συνηθισμένα κεραμικά κεραμίδια20°/33°22°
Πλακάκια και μεταλλικά πλακάκια18°/35°25°
Πλάκα αμιάντου-τσιμέντου5°/90°30°
Τεχνητή πλάκα20°/90°25°-45°
Άχυρο ή καλάμια45°/80°60°-70°

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια σταθερή σειρά στη στήλη "πώς λειτουργούν" στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί η εμφάνιση του κτιρίου ακόμη και με την ίδια οροφή. Πράγματι, εκτός από τον πρακτικό ρόλο, η οροφή είναι επίσης μια διακόσμηση. Και όταν επιλέγετε τη γωνία της κλίσης του, το αισθητικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε αυτό σε προγράμματα που καθιστούν δυνατή την εμφάνιση ενός αντικειμένου σε μια ογκομετρική εικόνα. Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική, τότε υπολογίστε τη γωνία κλίσης της οροφής σε αυτήν την περίπτωση - επιλέξτε την από ένα συγκεκριμένο εύρος.

Επίδραση κλιματικών παραγόντων

Η γωνία κλίσης της οροφής επηρεάζεται από την ποσότητα χιονιού που πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, κατά το σχεδιασμό, λαμβάνονται υπόψη τα φορτία ανέμου.

Χάρτης φορτίου χιονιού RF

Χάρτης φορτίου χιονιού RF

Όλα είναι λίγο πολύ απλά. Σύμφωνα με μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις, ολόκληρη η επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας χωρίζεται σε ζώνες με το ίδιο φορτίο χιονιού και ανέμου. Αυτές οι ζώνες επισημαίνονται στους χάρτες, βαμμένες σε διαφορετικά χρώματα, οπότε είναι εύκολο να πλοηγηθείτε. Καθορίστε την τοποθεσία του σπιτιού στο χάρτη, βρείτε τη ζώνη και σε αυτήν - την αξία του ανέμου και του χιονιού.

Υπολογισμός φορτίων χιονιού

Υπάρχουν δύο αριθμοί στο χάρτη φορτίου χιονιού. Το πρώτο χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό της αντοχής της δομής (η περίπτωσή μας), το δεύτερο χρησιμοποιείται κατά τον προσδιορισμό της επιτρεπόμενης απόκλισης των δοκών. Για άλλη μια φορά: κατά τον υπολογισμό της γωνίας κλίσης της οροφής, χρησιμοποιούμε τον πρώτο αριθμό.

Ο κύριος στόχος του υπολογισμού των φορτίων χιονιού είναι να ληφθεί υπόψη η σχεδιαζόμενη πλαγιά οροφής. Όσο πιο απότομη είναι η κλίση, τόσο λιγότερο χιόνι μπορεί να παραμείνει σε αυτήν, αντίστοιχα, θα χρειαστεί ένα μικρότερο τμήμα των δοκών ή ένα μεγαλύτερο βήμα της εγκατάστασής τους. Για να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος, εισάγονται παράγοντες διόρθωσης:

 • γωνία κλίσης μικρότερη από 25 ° - συντελεστής 1;
 • από 25 ° έως 60 ° - 0,7;
 • Σε στέγες με κλίση μεγαλύτερη των 60 °, δεν λαμβάνονται υπόψη φορτία χιονιού - το χιόνι δεν συγκρατείται σε αυτές σε επαρκείς ποσότητες.

Όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα των συντελεστών, η τιμή αλλάζει μόνο σε στέγες με γωνία κλίσης 25 ° - 60 °. Για τα υπόλοιπα, αυτή η δράση δεν έχει νόημα. Έτσι, για να προσδιορίσουμε το πραγματικό φορτίο χιονιού στην προγραμματισμένη οροφή, παίρνουμε την τιμή που βρίσκεται στον χάρτη, πολλαπλασιάζουμε την με έναν παράγοντα.

Και όλα αυτά πρέπει να αντέξει η στέγη

Και όλα αυτά πρέπει να αντέξει η στέγη

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε το φορτίο χιονιού για ένα σπίτι στο Νίζνι Νόβγκοροντ, η γωνία κλίσης οροφής είναι 45 °. Σύμφωνα με τον χάρτη, αυτή είναι η 4η ζώνη, με μέσο φορτίο χιονιού 240 kg / m2... Μια οροφή με τέτοια κλίση απαιτεί προσαρμογή - πολλαπλασιάζουμε την τιμή που βρέθηκε με 0,7. Παίρνουμε 240 kg / m2 * 0,7 = 167 kg / m2... Αυτό είναι μόνο μέρος του υπολογισμού της γωνίας κλίσης οροφής.

Υπολογισμός φορτίων ανέμου

Είναι εύκολο να υπολογιστεί η επίδραση του χιονιού - όσο περισσότερο χιόνι στην περιοχή, τόσο μεγαλύτερα είναι τα πιθανά φορτία. Η πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ανέμου είναι πολύ πιο δύσκολη. Μπορείτε να εστιάσετε μόνο στους επικρατούντες ανέμους, τη θέση του σπιτιού και το ύψος του. Αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της γωνίας κλίσης της οροφής με τη χρήση συντελεστών.

 

Χάρτης φορτίου ανέμου RF

Χάρτης φορτίου ανέμου RF

Η θέση του σπιτιού σε σχέση με την ανεμογεννήτρια είναι πολύ σημαντική.Εάν το σπίτι βρίσκεται ανάμεσα σε ψηλότερα κτίρια, τα φορτία ανέμου θα είναι μικρότερα από ό, τι όταν βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο. Όλα τα σπίτια χωρίζονται σε τρεις ομάδες ανά τύπο τοποθεσίας:

 • Ζώνη "Α". Σπίτια που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους - στη στέπα, στην έρημο, στην τούνδρα, στις όχθες ποταμών, λιμνών, θάλασσας κ.λπ.
 • Ζώνη "B". Τα σπίτια βρίσκονται σε δασικές περιοχές, σε μικρές πόλεις και χωριά, με εμπόδιο για τον άνεμο ύψους 10 μέτρων.
 • Ζώνη "B". Κτίρια που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ύψος τουλάχιστον 25 m.

Ένα σπίτι θεωρείται ότι ανήκει σε αυτήν τη ζώνη εάν το καθορισμένο περιβάλλον βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 30 φορές το ύψος του σπιτιού. Για παράδειγμα, το ύψος του σπιτιού είναι 3,3 μέτρα. Εάν σε απόσταση 99 μέτρων (3,3 m * 30 = 99 m) υπάρχουν μόνο μικρά μονοκατοικία ή δέντρα, θεωρείται ότι ανήκει στη ζώνη "B" (ακόμη και αν βρίσκεται σε γεωγραφική θέση σε μια μεγάλη πόλη).

Ανάλογα με τη ζώνη, εισάγονται συντελεστές που λαμβάνουν υπόψη το ύψος του κτιρίου (φαίνεται στον πίνακα). Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ανέμου στην οροφή του σπιτιού.

Ύψος κτιρίουΖώνη "Α"Ζώνη "B"Ζώνη "B"
λιγότερο από 5 μέτρα0,750,50,4
από 5 m έως 10 m1,00,650,4
από 10 m έως 20 m1,250,850,55

Για παράδειγμα, ας υπολογίσουμε το φορτίο ανέμου για τον Νίζνι Νόβγκοροντ, μια μονοκατοικία βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα - ανήκει στον όμιλο «Β». Στον χάρτη βρίσκουμε τη ζώνη των ανέμων - 1, το φορτίο ανέμου για αυτό είναι 32 kg / m2... Στον πίνακα βρίσκουμε τον συντελεστή (για κτίρια κάτω των 5 μέτρων), είναι 0,5. Πολλαπλασιάζουμε: 32 kg / m2 * 0,5 = 16 kg / m2.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα αεροδυναμικά εξαρτήματα του ανέμου (υπό ορισμένες συνθήκες, τείνει να σκίσει τη στέγη). Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και την πρόσκρουσή του, η οροφή χωρίζεται σε ζώνες. Κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικά φορτία. Κατ 'αρχήν, σε κάθε ζώνη μπορείτε να βάλετε δοκούς διαφορετικών μεγεθών, αλλά αυτό δεν γίνεται - αυτό είναι αδικαιολόγητο. Για την απλοποίηση των υπολογισμών, συνιστάται η λήψη δεικτών από τις πιο φορτωμένες ζώνες G και H (βλ. Πίνακες).

Συντελεστές για τη συνεκτίμηση της αεροδυναμικής συνιστώσας του ανέμου

Συντελεστές για τη συνεκτίμηση της αεροδυναμικής συνιστώσας του ανέμου

Οι συντελεστές που βρέθηκαν εφαρμόζονται στο φορτίο ανέμου που υπολογίστηκε παραπάνω. Εάν υπάρχουν δύο συντελεστές - με αρνητικό και θετικό στοιχείο, λαμβάνονται υπόψη και οι δύο τιμές και στη συνέχεια αθροίζονται.

Οι τιμές των φορτίων ανέμου και χιονιού που βρέθηκαν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της διατομής των ποδιών του δοκού και του βήματος της εγκατάστασής τους, αλλά όχι μόνο. Το συνολικό φορτίο (βάρος της οροφής + χιόνι + άνεμος) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 kg / m2... Εάν, μετά από όλους τους υπολογισμούς, το ποσό που αποδείξατε να είναι μεγαλύτερο, πρέπει είτε να επιλέξετε ελαφρύτερα υλικά στεγών, είτε να μειώσετε τη γωνία κλίσης της οροφής.

Έτσι, τα συμπεράσματα. Ο υπολογισμός της γωνίας κλίσης της οροφής είναι μάλλον η επιλογή μιας από τις πιθανές επιλογές. Είναι σημαντικό μόνο αυτή η επιλογή να είναι σωστή.

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες