Πώς να φτιάξετε μια οροφή με 4 βήματα: συσκευή, κόμβοι

Πολλοί άνθρωποι αρέσουν σπίτια με στέγες. Παρά το γεγονός ότι απαιτούν τα περισσότερα υλικά και επομένως τα περισσότερα χρήματα, είναι δημοφιλή. Πρώτον, επειδή δίνουν ακόμη και ένα απλό "κουτί" μια πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση. Δεύτερον, επειδή είναι ανθεκτικά και αξιόπιστα. Ακόμα κι αν το σύστημα δοκών της οροφής είναι από τα πιο περίπλοκα, μπορεί να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί με το χέρι.

Τύποι στέγης με ισχίο

Οι στέγες με ισχίο είναι οι πιο ακριβές και δύσκολες στην κατασκευή. Παρόλα αυτά, ήταν και παραμένουν δημοφιλείς. Και όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι φαίνονται πιο ελκυστικά από όλους τους άλλους τύπους οροφών, έχουν υψηλή μηχανική αντοχή, αντιστέκονται καλά στα φορτία ανέμου και χιονιού. Ένα σπίτι με ισχίο ή ακόμα κιόσκι φαίνεται "πιο συμπαγές" από οποιοδήποτε άλλο.

Ακόμα και ένα απλό κουτί κάτω από μια οροφή με 4 βήματα φαίνεται εντυπωσιακό

Ακόμα και ένα απλό "κουτί" κάτω από μια οροφή με 4 βήματα φαίνεται εντυπωσιακό

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι οροφών με 4 κλίσεις: οροφή ισχίου και ισχίου. Η οροφή ισχίου είναι κατάλληλη για τετράγωνα κτίρια, ισχίο - για ορθογώνια. Στην ισχίο, και οι τέσσερις πλαγιές μοιάζουν με τρίγωνα και όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο - στο κέντρο της πλατείας.

Γενική δομή της ισχίου

Γενική δομή της ισχίου

Η κλασική οροφή ισχίου έχει δύο τραπεζοειδείς ράμπες που συγκλίνουν στην κορυφογραμμή. Αυτές οι πλαγιές βρίσκονται κατά μήκος της μακράς πλευράς του ορθογωνίου. Οι άλλες δύο πλαγιές είναι τρίγωνα που γειτνιάζουν με τα ακραία σημεία της ακτίνας κορυφογραμμής.

Συσκευή ισχίου οροφής σε γενικές γραμμές

Συσκευή ισχίου οροφής σε γενικές γραμμές

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις πλαγιές σε κάθε περίπτωση, η δομή και ο υπολογισμός αυτών των στεγών είναι διαφορετικός. Η σειρά συναρμολόγησης είναι επίσης διαφορετική.

Μισό ισχίο

Η οροφή του ισχίου είναι πολύ πιο κοινή - τελικά, υπάρχουν πολύ πιο ορθογώνια κτίρια από τα τετράγωνα. Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες του. Για παράδειγμα, μισό ισχίο - Δανικά και Ολλανδικά.

Ημι-ισχίες - Δανέζικα και Ολλανδικά

Ημι-ισχίες - Δανέζικα και Ολλανδικά

Είναι καλά επειδή καθιστούν δυνατή την εγκατάσταση πλήρων παραθύρων στο κατακόρυφο τμήμα των πλαϊνών πλαγιών. Αυτό επιτρέπει στον χώρο κάτω από τη στέγη να χρησιμοποιείται ως χώρος διαβίωσης. Φυσικά, σε σύγκριση με έναν πλήρη όροφο, ο χώρος διαβίωσης είναι μικρότερος, αλλά το κόστος κατασκευής δεν είναι επίσης τόσο μεγάλο.

Γωνία κλίσης και ύψος στέγης

Η κλίση της στέγης καθορίζεται με βάση τα φορτία χιονιού και ανέμου στην περιοχή σας. Όσο υψηλότερο είναι το φορτίο χιονιού, τόσο υψηλότερο πρέπει να ανυψωθεί το πατίνι - έτσι ώστε η κλίση να είναι πιο απότομη και το χιόνι να μην παραμένει σε μεγάλες ποσότητες. Σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, αντίθετα, το πατίνι χαμηλώνει χαμηλότερα - προκειμένου να μειωθεί η περιοχή των πλαγιών και, συνεπώς, το φορτίο του ανέμου.

Ακόμα και όταν επιλέγετε τη γωνία κλίσης των πλαγιών οροφής, καθοδηγούνται από αισθητικά και πρακτικά ζητήματα. Με αισθητική, τα πάντα είναι λίγο πολύ καθαρά - το κτίριο θα πρέπει να φαίνεται ανάλογο. Και φαίνεται καλύτερα με αρκετά ψηλές στέγες - 0,5-0,8 ύψη από τον πρώτο (ή μόνο) όροφο.

Μία από τις επιλογές για το σύστημα ζευκτόντων στέγης μισού ισχίου

Μία από τις επιλογές για το σύστημα ζευκτόντων στέγης μισού ισχίου

Οι πρακτικές σκέψεις μπορεί να είναι δύο ειδών. Πρώτον, εάν ο χώρος κάτω από την οροφή σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διαβίωσης, προσέξτε την περιοχή που θα είναι άνετη για χρήση. Είναι περισσότερο ή λιγότερο άνετο σε ένα δωμάτιο με ύψος οροφής 1,9 μ. Και ακόμη και τότε, αυτό ισχύει για άτομα μέσου ύψους. Εάν είστε ψηλότεροι από 175 cm, η ράβδος πρέπει να ανυψωθεί.

Από την άλλη πλευρά, όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της οροφής, τόσο περισσότερα υλικά θα απαιτούνται για την κατασκευή της. Και αυτή είναι η δεύτερη πρακτική πτυχή που πρέπει να εξεταστεί.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: τα υλικά στεγών έχουν μια ελάχιστη και μέγιστη γωνία κλίσης με την οποία αυτή η επίστρωση μπορεί να "λειτουργήσει". Εάν έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις για τον τύπο υλικού στέγης, λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα. Εξαρτάται από το ύψος που πρέπει να ανυψώνεται το σύστημα δοκών της ισχιωμένης οροφής (σε σχέση με τους τοίχους).

Σύστημα δοκού ισχίου τύπου ισχίου

Εάν κατασκευάζεται οροφή με ισχίο, συνήθως είναι στέγη ισχίου. Ας μιλήσουμε πρώτα για αυτό. Το κεντρικό τμήμα του συστήματος δοκών επαναλαμβάνει το σύστημα ένα προς ένα αέτωμα στέγη... Το σύστημα μπορεί επίσης να είναι με δοκάρια σε στρώσεις ή κρεμαστά. Οι κρεμαστές δοκοί είναι εγκατεστημένοι "στη θέση τους" - στην οροφή, δύο άτομα είναι αρκετά για τέτοια εργασία. Τα δοκάρια της οροφής, με τη μορφή τριγώνων, μπορούν να συναρμολογηθούν στο έδαφος και στη συνέχεια, έτοιμα, ανυψωμένα και να εγκατασταθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει λιγότερη δουλειά στο ύψος, αλλά για να ανυψώσετε και να εγκαταστήσετε τα έτοιμα δοκάρια, χρειάζεστε είτε μια τεχνική (γερανός) είτε μια ομάδα τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων.

Σύστημα δοκού ισχίου με στρώσεις δοκών

Σύστημα δοκού ισχίου με στρώσεις δοκών

Οι κύριες διαφορές μεταξύ του συστήματος δοκών της οροφής του ισχίου είναι σε εκείνα τα σημεία όπου τα δοκάρια συντρίβονται (μισά σκέλη δοκών) και σχηματίζεται το ισχίο - τριγωνικές πλαγιές. Εδώ εγκαθίστανται διαγώνια δοκάρια, τα οποία ονομάζονται επίσης δοκάρια. Στηρίζονται στις εξωτερικές ή εσωτερικές γωνίες του κτηρίου και είναι μακρύτερα από τα συμβατικά πόδια δοκών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις διαγώνιες δοκούς, καθώς έχουν ενάμισι φορτίο (σε σύγκριση με τις γειτονικές δοκούς). Επομένως, τα γωνιακά πόδια του δοκού είναι ενισχυμένα - συναρμολογούνται από δύο σανίδες, συνδέοντας τα σε πλάτος με τη βοήθεια των νυχιών. Επίσης, για τη στήριξη των διαγώνιων σκελετών δοκών, εγκαθίστανται πρόσθετα ράφια και πλαγιές, τα οποία ονομάζονται δοκό.

Σύστημα δοκών ισχίου: συσκευή οροφής ισχίου

Σύστημα δοκών ισχίου: συσκευή οροφής ισχίου

Ένα άλλο σύστημα δοκών της οροφής τύπου ισχίου διακρίνεται από το γεγονός ότι το Mauerlat είναι τοποθετημένο κατά μήκος της περιμέτρου του κτηρίου και όχι μόνο κατά μήκος των μακρών πλευρών του κουτιού. Αυτό είναι κατανοητό - τα δοκάρια βρίσκονται κατά μήκος της περιμέτρου και όχι μόνο στις δύο πλευρές, όπως σε μια στέγη αετωμάτων.

Mauerlat - ένα στοιχείο του συστήματος στέγης του κτηρίου. Είναι μια ράβδος ή κορμός που βρίσκεται στην κορυφή κατά μήκος της περιμέτρου του εξωτερικού τοίχου. Λειτουργεί ως εξαιρετικά χαμηλή στήριξη για δοκούς.

Διαγώνια δοκάρια

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κεκλιμένες δοκοί φέρουν αυξημένο φορτίο: από τις κοντές δοκούς των πλαϊνών πλαγιών και από τους γοφούς. Επιπλέον, το μήκος των διαγώνιων δοκών της οροφής του ισχίου συνήθως υπερβαίνει το κανονικό μήκος της ξυλείας - είναι περισσότερο από 6 μέτρα, οπότε γίνονται ματισμένα και διπλασιάζονται (ζευγαρωμένα). Αυτό επιλύει ταυτόχρονα δύο προβλήματα: λαμβάνουμε μια δέσμη του απαιτούμενου μήκους, αυξάνουμε την φέρουσα ικανότητα. Δύο ζεύγη σανίδων αντέχουν υψηλότερα φορτία από μια συμπαγή ράβδο του ίδιου τμήματος. Και ένα ακόμη πράγμα: οι ματισμένες δοκοί για τα δοκάρια είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό με τα συνηθισμένα πόδια δοκών. Είναι φθηνότερο και δεν χρειάζεται να ψάχνετε ειδικό υλικό.

Πώς να συνδέσετε δοκούς από σανίδες

Πώς να συνδέσετε δοκούς από σανίδες

Εάν χρησιμοποιούνται δοκοί σύνδεσης, οι διαγώνιες δοκοί ασφαλίζονται συνήθως με την εγκατάσταση αντηρίδων ή / και δοκών (κολόνες).

  • Εάν το μήκος της δοκού είναι έως 7,5 m, αρκεί ένα στήριγμα, το οποίο στηρίζεται στην κορυφή της δοκού.
  • Με μήκος 7,5 m έως 9 m, τοποθετείται ένα επιπλέον ράφι ή δοκό. Αυτά τα στηρίγματα τοποθετούνται στο κάτω μέρος, 1/4 του μήκους του δοκού.
  • Με το μήκος του κεκλιμένου δοκού άνω των 9 μέτρων, απαιτείται ένα τρίτο, ενδιάμεση στήριξη - ένα ράφι που υποστηρίζει τη μέση της διαδρομής.

Sprengel - ένα ειδικό σύστημα που αποτελείται από μια δέσμη που υποστηρίζεται από δύο παρακείμενους εξωτερικούς τοίχους.Μια βάση στηρίζεται σε αυτή τη δοκό, υποστηριζόμενη και από τις δύο πλευρές από πλαγιές (οι κλίσεις έχουν ρυθμιστεί εάν είναι απαραίτητο).

Οι δοκοί στήριξης υποστηρίζουν διαγώνιες δοκούς

Οι δοκοί στήριξης υποστηρίζουν διαγώνιες δοκούς

Ένα ζευκτόν ζευκτόν συνήθως δεν μετράται, αλλά είναι κατασκευασμένο από τα ίδια υλικά με το σύστημα δοκών. Για την ίδια τη δοκό 150 * 100 mm, ράφια - 100 * 100 mm, για κούρεμα - 50 * 100 mm. Μπορεί να είναι μια ξυλεία κατάλληλου τμήματος ή δοκάρια σε συρραφή.

Στηρίζοντας το πόδι του δοκού

Τα διαγώνια πόδια σφεντόνας με το άνω άκρο τους στηρίζονται στην ακτίνα κορυφογραμμής. Ο ακριβής σχεδιασμός αυτής της διάταξης εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος και τον αριθμό των διαδρομών.

Εάν υπάρχει μία λειτουργία, οι κονσόλες είναι 10-15 cm μακρύτερες από το πλαίσιο του δοκού. Εάν μια τέτοια απελευθέρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε κόβεται. Αλλά δεν αξίζει να το κάνετε πιο σύντομο - η καλλιέργεια είναι πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρή. Τα διαγώνια κεκλιμένα πόδια θα στηρίζονται σε αυτό το σημείο.

Υποστηρικτική μονάδα για διαγώνια πόδια δοκού με μία ράχη

Υποστηρικτική μονάδα για διαγώνια πόδια δοκού με μία ράχη

Οι δοκοί κόβονται στην επιθυμητή γωνία, αλλά βυθίζονται στην κονσόλα. Στερεώθηκε με καρφιά. Η σύνδεση μπορεί να ενισχυθεί με μεταλλικές πλάκες κάλυψης.

Εάν υπάρχουν δύο ανοίγματα κορυφογραμμής (το κάνουν εάν έχει σχεδιαστεί κατοικία τύπου σοφίτας), η μέθοδος σύνδεσης εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι δοκοί:

  • Εάν χρησιμοποιούνται ματισμένες σανίδες, απαιτείται ένα σπρέιλ που στηρίζεται στις εξόδους των κορμών της κορυφογραμμής. Τα διαγώνια δοκάρια είναι κομμένα και στηρίζονται στο στήριγμα του στηρίγματος.
  • Εάν χρησιμοποιείται ξυλεία, τοποθετείται ένα νεροχύτη στο σημείο στήριξης - ένα κομμάτι σανίδας με πάχος τουλάχιστον 50 mm. Η σανίδα στερεώνεται με καρφιά σε δύο δοκούς, και σε αυτήν την σανίδα υπάρχουν ήδη πόδια δοκών που θα σχηματίσουν ισχίο.
Με δύο δοκούς κορυφογραμμής

Με δύο δοκούς κορυφογραμμής

Το κάτω μέρος των σκελετών δοκών περικόπτεται οριζόντια και προσαρτάται στην πλακέτα Mauerlat ή πλεξούδα. Για μεγαλύτερη αξιοπιστία του κόμβου, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια επιπλέον πλάγια δέσμη και να στερεώσετε τη γωνιακή δέσμη σε αυτό (στο παρακάτω σχήμα).

Στερέωση του δοκού στο Mauerlat

Στερέωση του δοκού στο Mauerlat

Στερέωση - με καρφιά και στις δύο πλευρές, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να το διορθώσετε με συρματόσχοινα ή σφιγκτήρες.

Πώς να διορθώσετε τις μανσέτες και τα μισά πόδια

Στα εγκατεστημένα διαγώνια πόδια δοκού, από τη μία πλευρά, συνδέονται βραχύτερα δοκάρια των πλαϊνών πλαγιών (που ονομάζονται επίσης μισά πόδια), από την άλλη πλευρά - δοκοί - δοκοί που σχηματίζουν ισχίο. Πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι αρθρώσεις να μην συμπίπτουν. Μερικές φορές για αυτό πρέπει να αλλάξετε την απόσταση μεταξύ των δοκών (καλύτερα - προς την κατεύθυνση της μείωσης του σκαλοπατιού).

Για να μην μετρήσετε τις διαστάσεις των δοκών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα

Για να μην μετρήσετε τις διαστάσεις των δοκών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα

Συνήθως οι βραχίονες δοκοί κόβονται και στερεώνονται με 2-3 καρφιά και στις δύο πλευρές. Αυτό το συνημμένο είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως, εάν θέλετε να το κάνετε "σωστά", πρέπει να κάνετε ένα "κόψιμο" για κάθε δοκό - μια εγκοπή για όχι περισσότερο από το μισό πάχος της δοκού. Οι δοκοί κόβονται, τοποθετούνται στην επιθυμητή θέση, το επιθυμητό περίγραμμα σχεδιάζεται στη δοκό (ένα ανώμαλο τραπεζοειδές λαμβάνεται λόγω διαφορετικών γωνιών σύνδεσης). Κατά μήκος του προκύπτοντος περιγράμματος, κόβεται μια εσοχή στην οποία εισάγεται το μισό πόδι, μετά το οποίο στερεώνεται με καρφιά και στις δύο πλευρές. Πρόκειται για έναν περίπλοκο κόμπο, και χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει. Όμως, η φέρουσα ικανότητα μιας τέτοιας σύνδεσης είναι πολύ υψηλότερη. Υπάρχει μια άλλη επιλογή, η οποία είναι πολλές φορές πιο απλή στην εκτέλεση, αλλά διαφέρει ελάχιστα στην αξιοπιστία.

Μέθοδοι τοποθέτησης

Μέθοδοι τοποθέτησης

Ο βέλτιστος τρόπος προσάρτησης χειροπέδων και μισών ποδιών στη δοκό στήριξης μπορεί να θεωρηθεί ότι στερεώνεται στα νύχια με πρόσθετη εγκατάσταση κρανιακών ράβδων (δείτε την παραπάνω εικόνα). Για αυτό, χρησιμοποιείται μια ράβδος διατομής 50 * 50 mm, η οποία καρφώνεται κατά μήκος του κάτω άκρου της δέσμης μεταξύ των σταθερών δοκών. Σε αυτήν την έκδοση, η δέσμη γίνεται I-beam, η οποία αυξάνει σημαντικά την ελαστικότητά της και η φέρουσα ικανότητα αυξάνεται.

Πώς να συνδέσετε τα κάτω άκρα των δοκών

Η μέθοδος στερέωσης των κάτω άκρων των δοκών εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος δοκών της οροφής με ισχίο - με κρεμαστά ή στρωματοποιημένα δοκάρια, ποιο σχήμα χρησιμοποιείται. Ένα σύστημα με συρόμενα δοκάρια (συνήθως χρησιμοποιείται για κτίρια για τα οποία αντενδείκνυνται διαχωριστικά φορτία - ξύλο, πλαίσιο, ελαφρύ σκυρόδεμα) εφαρμόζεται με τη χρήση ειδικών μεταλλικών συνδετήρων. Είναι σε δύο μέρη. Το ένα είναι εγκατεστημένο στον πίνακα υποθηκών, το δεύτερο στα δοκάρια. Συνδέονται μεταξύ τους κινητά - χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σχισμή ή πλάκα.

Συρόμενη βάση δοκού

Συρόμενη βάση δοκού

Με μια τέτοια συσκευή, όταν αλλάζει το φορτίο, η οροφή "κερδίζει πίσω" - οι δοκοί κινούνται σε σχέση με τους τοίχους. Δεν υπάρχουν φορτία ώθησης, ολόκληρη η μάζα της οροφής και η καθίζηση μεταφέρονται στους τοίχους κάθετα προς τα κάτω. Αυτή η στερέωση σας επιτρέπει να αντισταθμίσετε τα ανώμαλα φορτία που προκύπτουν με μια περίπλοκη δομή οροφής (με στηρίγματα με τη μορφή του γράμματος G ή T).

Η άκαμπτη στερέωση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους - με μια αποκοπή για την πλακέτα Mauerlat / strapping ή με μια ράβδο στήριξης. Η στερέωση είναι συνήθως με καρφιά, μπορεί να ενισχυθεί με μεταλλικές πλάκες και γωνίες.

Διάφορες επιλογές για την τοποθέτηση δοκών στο Mauerlat

Διάφορες επιλογές για την τοποθέτηση δοκών στο Mauerlat

Η σύνδεση με τη διακοπή γίνεται αν η οροφή με ισχίο έχει έξοδο - προεξοχή. Συνήθως, οι προεξοχές είναι αρκετά μεγάλες και, για να μην αγοράζουν μεγάλες δοκούς, μεγαλώνουν - προστίθενται σανίδες, οι οποίες καρφώνονται στο κάτω μέρος των δοκών. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε προεξοχές όσο θέλετε χωρίς να σπαταλάτε πολλά υλικά.

Δανική οροφή ισχίου

Το σύστημα δοκού της δανέζικης οροφής διαφέρει από την κλασική οροφή ισχίου. Η διαφορά στη σχεδίαση του ισχίου - εδώ, σε κάποια απόσταση από την κορυφογραμμή, γεμίζεται μια σανίδα στήριξης με πάχος τουλάχιστον 5 cm. Σε αυτήν την πλακέτα υπάρχουν διαγώνιες διπλές δοκούς Πόσο χαμηλά για να χαμηλώσετε την πλακέτα υποστήριξης εξαρτάται από εσάς. Όμως, όσο χαμηλότερο είναι το ταμπλό, τόσο μικρότερη είναι η γωνία που θα έχει αυτή η κλίση και τόσο χειρότερη θα είναι η βροχόπτωση. Με μια μεγάλη περιοχή μισού ισχίου, θα πρέπει να μετρήσετε το φορτίο και να επιλέξετε το πάχος των δοκών.

Ωστόσο, η πλακέτα στήριξης χαμηλών επιπέδων σάς επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα οριζόντιο παράθυρο επαρκούς περιοχής. Αυτό είναι ευεργετικό εάν ένας χώρος διαβίωσης θα βρίσκεται κάτω από την ισχίο με ισχίο.

Για να αποφευχθεί η κάμψη του ταμπλό (μια σανίδα που συνδέει δύο αντίθετα πόδια του δοκού) από φορτία που κατευθύνονται προς τα κάτω, τοποθετείται ένα βραχίονα - ένα κομμάτι της ίδιας σανίδας που καρφώνεται σε ένα ράφι που υποστηρίζει τη ράβδο κορυφογραμμής. Οι ίδιες στάσεις γίνονται στις άκρες των τρυπανιών, έχοντας ασφαλίσει καλά το κοντόχοντρο με καρφιά (το βήμα εγκατάστασης είναι κλιμακωτό μετά από 5-10 cm).

Σύστημα δοκού ισχίου: Δανικό μισό ισχίο

Σύστημα δοκού ισχίου: Δανικό μισό ισχίο

Με μια τέτοια συσκευή, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα σημεία πρόσδεσης των στρωμάτων δοκών, καθώς το φορτίο από αυτά μεταφέρεται στο ακραίο ζεύγος ποδιών δοκού. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι ενίσχυσης:

  • Τα ακραία δοκάρια είναι διπλά.
  • Εγκαταστήστε γόνατα από διπλούς πίνακες. Το κάτω μέρος του στηρίγματος στηρίζεται σε κρεβάτι ή ράφι. Στερεώνονται με καρφιά, οι αρμοί ενισχύονται με την εγκατάσταση θραυσμάτων σανίδων.

Εάν το σπίτι είναι ορθογώνιο και το ισχίο δεν είναι πολύ φαρδύ, μπορείτε είτε να τοποθετήσετε στηρίγματα είτε να φτιάξετε τις εξωτερικές δοκούς από διπλές δοκούς. Διαφορετικά, το σύστημα δοκού μιας στέγης με ισχίο δανικού τύπου μισού ισχίου συναρμολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η συσκευή με 4 γωνιακή στέγη στο παράδειγμα ενός κιόσκι

Για ένα τετράγωνο κιόσκι 4,5 * 4,5 μέτρα, κατασκευάστηκε μια ισχίο στέγη καλυμμένη με μαλακά πλακάκια. Η γωνία κλίσης επιλέχθηκε "υλικό δαπέδου", λαμβάνοντας υπόψη τα φορτία χιονιού και ανέμου - 30 °. Δεδομένου ότι η δομή είναι μικρή, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένα απλό σύστημα (στην παρακάτω εικόνα). Η απόσταση μεταξύ των ποδιών του δοκού είναι 2,25 μέτρα. Με μήκος δοκού έως 3,5 μέτρα, απαιτείται σανίδα 40 * 200 mm. Μια δέσμη 90 * 140 mm χρησιμοποιήθηκε για το λουρί.

Διάγραμμα του συστήματος δοκών της στέγης για το κιόσκι

Διάγραμμα του συστήματος δοκών της στέγης για το κιόσκι

Συναρμολόγησαν το σύστημα δοκών στο έδαφος, το σταθεροποίησαν στις κολόνες στήριξης και στη συνέχεια εγκατέστησαν ένα συμπαγές δάπεδο OSB, μετά - καλυμμένο με εύκαμπτα πλακάκια.

Αρχικά, συναρμολογήσαμε μια ζώνη που θα προσαρτηθεί στις θέσεις στήριξης. Στη συνέχεια, εγκαταστήσαμε τα δοκάρια, τα οποία στηρίζονται στη μέση του ιμάντα. Η διαδικασία εδώ έχει ως εξής: στη μέση βάζουμε μια βάση, στην κορυφή της οποίας τα πόδια του δοκού θα ενώσουν. Σε αυτήν την έκδοση, αυτό το ράφι είναι προσωρινό, το χρειαζόμαστε μόνο για λίγο - έως ότου συνδέσουμε τις τέσσερις πρώτες δοκούς στο κέντρο. Σε άλλες περιπτώσεις - για μεγάλα σπίτια - αυτό το ράφι μπορεί να παραμείνει.

Η διαδικασία για τη συναρμολόγηση μιας γωνιακής οροφής με 4 βήματα: συναρμολογήθηκε η πλεξούδα, προσδέθηκε τα πόδια του μεσαίου δοκού

Η διαδικασία για τη συναρμολόγηση μιας γωνιακής οροφής με 4 βήματα: συναρμολογήθηκε η πλεξούδα, προσδέθηκε τα πόδια του μεσαίου δοκού

Παίρνουμε έναν πίνακα του επιθυμητού τμήματος, το ακουμπάμε στο ράφι στο σημείο όπου θα ενωθούν (ανάλογα με την επιθυμητή γωνία κλίσης). Σημειώνουμε πώς να το κόβουμε (στην κορυφή, στη διασταύρωση και όπου ενώνεται το λουρί). Κόψτε όλα τα περιττά, δοκιμάστε ξανά, προσαρμόστε αν είναι απαραίτητο. Περαιτέρω σε αυτό το κενό κάνουμε τρία ακόμη.

Τώρα μπορεί να συναρμολογηθεί το σύστημα δοκών της ισχίου. Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις προκύπτουν σχετικά με τη σύνδεση των ποδιών του δοκού στο κέντρο. Ο καλύτερος τρόπος - αξιόπιστος και όχι πολύ περίπλοκος - είναι να πάρετε ένα κομμάτι ξυλείας από ένα κατάλληλο τμήμα, να φτιάξετε ένα οκτάγωνο από αυτό - για να ενώσετε οκτώ πόδια δοκού (τέσσερις γωνίες και τέσσερα κεντρικά)

Το μέγεθος των άκρων - κατά μήκος του τμήματος της κοπής των ποδιών του δοκού

Το μέγεθος των άκρων - κατά μήκος του τμήματος της κοπής των ποδιών του δοκού

Έχοντας στερεώσει και τα τέσσερα κεντρικά στοιχεία του συστήματος δοκών με καρφιά, κάνουμε τις ίδιες λειτουργίες με τις γωνιακές δοκούς: παίρνουμε ένα, το δοκιμάζουμε, το κόβουμε, φτιάχνουμε τρία αντίγραφα σύμφωνα με το πρότυπο που φτιάχτηκε και το τοποθετούμε.

Συναρμολογείται το σύστημα δοκών της οροφής 4 ισχίων

Συναρμολογείται το σύστημα δοκών της οροφής 4 ισχίων

Σύμφωνα με την ίδια αρχή, φτιάχνουμε μισά πόδια (κονταρισμένα δοκάρια). Εάν είναι επιθυμητό, ​​όλες οι συνδέσεις μπορούν να ενισχυθούν επιπρόσθετα με γωνίες ή μεταλλικές πλάκες, τότε το σύστημα δοκών της οροφής θα είναι πιο αξιόπιστο και δεν μπορεί να φοβηθείτε ακόμη και στις βαρύτερες χιονοπτώσεις.

Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς

Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς

Βάζουμε το συναρμολογημένο σύστημα στους στύλους του κιόσκι, το στερεώνουμε με καρφιά, γωνίες και το στερεώνουμε με πλαγιές. Μετά από αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε το κιβώτιο (σε αυτήν την περίπτωση, συμπαγές) και να τοποθετήσετε το υλικό στέγης.

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες