Πώς να βάψετε ένα ξύλινο σπίτι έξω με υψηλή ποιότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα

Το ξύλο ως υλικό κατασκευής βιώνει μια άλλη αύξηση της δημοτικότητάς του. Η επιθυμία για φυσικότητα και φυσικά υλικά είναι κατανοητή. Αλλά δεν αρκεί να χτίσετε ένα ξύλινο σπίτι ή ένα εξοχικό σπίτι, πρέπει να τους παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα και για να μπορεί το ξύλο να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην χάσετε την ελκυστικότητά του, πρέπει να βάψετε το σπίτι. Όταν οι κατασκευαστές εγγυώνται ότι ένα κτίριο από ξύλο θα αντέξει για εκατό χρόνια, σημαίνει ότι θα προστατευθεί από την καταστροφή έγκαιρα και σωστά.

ταιριάζει με το χρώμα κατά τη ζωγραφική του σπιτιού

Αρμονικά ταιριαστό χρώμα για ζωγραφική στο σπίτι

Γιατί πρέπει να προστατεύσετε το δέντρο

Οι επαγγελματίες κατασκευαστές συνιστούν να βάψετε ένα ξύλινο σπίτι αμέσως για να το κρατήσετε περισσότερο. Το μη προστατευμένο ξύλο επηρεάζεται αρνητικά από σχεδόν όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εάν το δέντρο καλύπτεται με φλοιό στη ζωντανή του μορφή, τότε μόνο η ζωγραφική θα προστατεύει τις ξύλινες καμπίνες ή τις σανίδες.

 • Το εκτεθειμένο ξύλο καταστρέφεται από τις ακτίνες του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τη λιγνίνη, μια ουσία υπεύθυνη για την λιγνίωση των φυτικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο σκουραίνει, γίνεται χαλαρό και υγρό. Μια ριζική αλλαγή στο υλικό εμφανίζεται μετά από έξι μήνες ύπαρξης στο ύπαιθρο. Εφόσον η βαφή ενός ξύλινου σπιτιού πάνω από το κατεστραμμένο επιφανειακό στρώμα δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να τρίψετε την επιφάνεια σε ένα άθικτο υλικό.
 • Η εναλλαγή της βροχής και του ξηρού καιρού οδηγεί στο γεγονός ότι το ξύλο διογκώνεται περιοδικά και στεγνώνει άνισα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ρωγμές σε διάφορα βάθη, τα οποία αυξάνονται σταδιακά. Το σπίτι γίνεται άσχημο και η ικανότητά του να συγκρατεί τη θερμότητα μειώνεται. Επιπλέον, μύκητες μούχλας εγκατασταθούν στις ρωγμές, αρχίζει να σαπίζει.
 • Οι μεταβολές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλούν υγρασία στους πόρους του δέντρου κατά τη διάρκεια της απόψυξης και στη συνέχεια παγώνουν. Οι κρύσταλλοι πάγου είναι σε θέση να σχίζουν ίνες ξύλου, σχηματίζοντας ρωγμές σε βάθος. Η πολλαπλή επανάληψη απειλεί ότι οι ρωγμές θα εξαπλωθούν όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και σε όλο το πάχος του πλαισίου.

Η εξωτερική βαφή ενός ξύλινου σπιτιού δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα που χρησιμεύει ως εμπόδιο στις αρνητικές επιπτώσεις.

Τύποι χρωμάτων

Η αφθονία των σύγχρονων χρωμάτων και βερνικιών παρέχει διάφορες επιλογές για την επίλυση του προβλήματος από τη ζωγραφική ενός ξύλινου σπιτιού από το εξωτερικό. Όλοι οι τύποι βαφής εξωτερικού ή πρόσοψης χωρίζονται σε:

 • υαλοπίνακες, δηλαδή, ημιδιαφανείς, διατηρώντας την εμφάνιση και την υφή του ξύλου, έχοντας αντισηπτικές ιδιότητες.
 • επικάλυψη - πρόκειται για λάδια, ακρυλικά και αλκυδικά χρώματα που σχηματίζουν ένα επιπλέον στρώμα πάνω από το ξύλο.
τύποι χρωμάτων

Τύποι χρωμάτων και οι διαφορές τους στη σύνθεση

Τα υλικά διαφέρουν ως προς τη σύνθεση, την ταχύτητα ξήρανσης, την εμφάνιση και άλλα χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με το ποιο χρώμα είναι καλύτερο να βάψετε ξύλινα σπίτια έξω, οπότε πρέπει να επιλέξετε να λάβετε υπόψη το ξύλο από το οποίο είναι χτισμένο το σπίτι (ξηρό, υγρό, επεξεργασμένο, παλιό και ούτω καθεξής), και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Κατά την επιλογή ποιοτικών προϊόντων, η ασφάλεια του ξύλου εξασφαλίζεται για έως και 15 χρόνια. Η επίτευξη ενός τόσο μακρού και αξιόπιστου αποτελέσματος είναι δυνατή μόνο εάν τηρούνται οι κανόνες για τη ζωγραφική και την προκαταρκτική προετοιμασία.

Προεπεξεργασία ξύλου

Προκειμένου το χρώμα να ξαπλώνει ομοιόμορφα, να απορροφάται καλά και να σερβίρεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να προετοιμάσετε την επιφάνεια για βαφή. Πριν από την επεξεργασία ενός ξύλινου σπιτιού από έξω με οποιαδήποτε ένωση, αντισηπτικό ή πυρίμαχο, είναι απαραίτητο να ισοπεδώσετε την επιφάνεια και να σφραγίσετε τις ρωγμές.

μη επεξεργασμένη ξυλεία στο σπίτι

Αφού ολοκληρώσετε την κατασκευή του σπιτιού, είναι απαραίτητο να σφραγίσετε τις αρθρώσεις και να σφίξετε τις ρωγμές

Η κύρια προϋπόθεση είναι ότι το ξύλο πρέπει να είναι στεγνό με επίπεδο υγρασίας όχι περισσότερο από 20%, επομένως, η προετοιμασία ξεκινά σε μια ξηρή και ζεστή περίοδο. Εάν βάλετε το χρώμα σε μια υγρή επιφάνεια, τότε η εσωτερική υγρασία κατά την εξάτμιση θα καταστρέψει την επίστρωση και θα την σκίσει από τη βάση.

Η ξηρή επιφάνεια καθαρίζεται από σκόνη και βρωμιά. Εάν οι λεκέδες και οι διαρροές είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας διαλύτης. Το ξύλο που ήταν προηγουμένως στο ύπαιθρο πρέπει κατά προτίμηση να τρίβεται μηχανικά.

Επιπλέον, διαβάστε το άρθρο "Πώς να επιλέξετε ένα τριβείο για ξύλο".

Μετά τη λείανση, η βαφή πραγματοποιείται εντός 48 ωρών προκειμένου να διατηρηθεί το μέγιστο αποτέλεσμα της λείανσης.

Πρώτον, η επιφάνεια υποβάλλεται σε επεξεργασία με αντισηπτικά αστάρι ή εμποτισμούς ξύλου. Μερικές φορές αυτή η εργασία αναλαμβάνεται από κατασκευαστές, αλλά συχνά χρησιμοποιούν τις φθηνότερες συνθέσεις - όχι πολύ αποτελεσματικές για τη συντήρηση του ξύλου και περιβαλλοντικά ανασφαλείς. Συνιστάται η χρήση αντισηπτικών με βάση το νερό που προστατεύουν από μούχλα, ωίδιο και άλλους βιολογικούς σχηματισμούς στο ξύλο.

αντισηπτικά για το ξύλο

Αντισηπτικά για ξύλο

Τα αντισηπτικά εφαρμόζονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με την επεξεργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και αν οι κατασκευαστές προσφέρουν χειμερινά αντισηπτικά.

Το καλύτερο να ζωγραφίζεις

Το χρώμα για την πρόσοψη ενός ξύλινου σπιτιού μπορεί να είναι διαφανές, γυαλιστερό ή ματ. Δεδομένου ότι η φυσική όψη του ξύλου προσελκύει κυρίως, τα υαλοπίνακα είναι πολύ δημοφιλή, τα οποία διατίθενται με τη μορφή αντισηπτικών, κυανών ή λαδιών.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των υλικών είναι ότι δεν κρύβουν τη δομή του ξύλου. Τα υλικά λειτουργούν ως εμποτισμοί, διεισδύουν βαθιά και δημιουργούν εμπόδιο στην υγρασία ή την έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες (UV). Παρά τη διαφάνεια, τα χρώματα λούστρου διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Οι πιο διάσημοι κατασκευαστές:

 • Rhenocoll Γερμανία.
 • Teknos Φινλανδία.

Εάν υπάρχει η επιθυμία να κρύψετε την επιφάνεια του ξύλου, τότε χρησιμοποιούν χρώματα που καλύπτουν πρόσοψη, τα οποία χωρίζονται σε:

 • λάδι - κατασκευασμένο από έλαια φυσικής προέλευσης και οργανικούς διαλύτες ·
 • αλκυδ - παράγεται σε οργανικούς διαλύτες ή υδατικά διαλύματα αλκυδίων.
 • ακρυλικά (ακρυλικά) χρώματα και βερνίκια - με βάση ακρυλικά και συμπολυμερή (λατέξ, βινύλιο, σιλικόνη).

Αυτά τα χρώματα σχηματίζουν μια αδιαφανή προστατευτική μεμβράνη που κρύβει πλήρως τους κόκκους ξύλου. Με την πάροδο του χρόνου, οξειδώνονται, παύουν να είναι ελαστικοί και ραγίζουν. Στη συνέχεια, το άνω στρώμα μετατρέπεται σε λευκή σκόνη (διαδικασία κιμωλίας χρωμάτων). Μετά από λίγα χρόνια, το στρώμα θα πρέπει να αφαιρεθεί εν όλω ή εν μέρει και να επαναληφθεί.

Τα ακρυλικά χρώματα είναι πιο ακριβά και εξαιρετικά εύκαμπτα.

Γνωστοί κατασκευαστές κορυφαίων παλτών:

 • Tikkurila (Φινλανδία).
 • Alpina (Γερμανία).
 • Dufa (Γερμανία).
 • Beckers (Σουηδία).
 • Dulux (Ολλανδία).
 • Μάρσαλ (Τουρκία).

Μεταξύ των ρωσικών εμπορικών σημάτων, οι πιο δημοφιλείς είναι οι Optimist, Svyatozar, Tex, Yaroslavl Paints.

Μέση διάρκεια ζωής:

 • αντισηπτικά υαλοπινάκων - 5 χρόνια
 • ακρυλικό - 8-10 χρόνια.
 • λάδι - έως 6 χρόνια ·
 • αλκυδικά υλικά - 7 χρόνια.

Κατά τη σύγκριση διαφορετικών τύπων χρωμάτων, λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

 • λαδομπογιές - έχουν υψηλή διεισδυτική ισχύ, προστατεύουν αξιόπιστα από την υγρασία, αλλά στεγνώνουν αργά (αρκετές ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία), κάτι που μερικές φορές είναι απαράδεκτο για υπαίθριες εργασίες.
 • αλκυδικές ενώσεις - έχουν καλή αντοχή στον παγετό, αλλά με την πάροδο του χρόνου ραγίζουν υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
 • ακρυλικό - βολικό και εύκολο στη χρήση, άοσμο, μην χάνετε χρώμα, μια νέα απόχρωση αποκτάται εύκολα όταν αναμειγνύεται λευκή βαφή με χρωστικές (χρωματιστές βαφές), αλλά εάν το σπίτι είναι βαμμένο με ακρυλικό χρώμα, τότε μόνο αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια, ακρυλικά χρώματα και βερνίκια έχουν ηγετικό ρόλο, παρά την υψηλότερη τιμή τους. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο κοστίζει η βαφή ενός ξύλινου σπιτιού και πόση προσπάθεια χρειάζεται, είναι ανεπιθύμητο να επικεντρωθούμε σε φτηνές προβολές. Είναι καλύτερα να το κάνετε καλά μία φορά, από ότι μετά από 2-3 χρόνια το σπίτι θα φαίνεται ατημέλητο. Επιλέξτε αμέσως πώς να βάψετε μια ιδιωτική κατοικία ή εξοχική κατοικία έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν πρέπει να επενδύσετε περισσότερα.

Το συνολικό κόστος της ζωγραφικής εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του σπιτιού. Αυτό το ποσό θα περιλαμβάνει το κόστος των αντισηπτικών, των στόκων και των χρωμάτων.

Τι χρώμα να επιλέξετε

Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται μόνο από τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη σπιτιού. Οι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων. Συνήθως οι προτιμήσεις εξαρτώνται από το σχεδιασμό του σπιτιού και τον τόπο όπου βρίσκεται. Για να συνδυαστεί οπτικά το σπίτι με το περιβάλλον, επιλέγονται διάφορες αποχρώσεις πράσινου, άμμου και καφέ.

χρώματα βαφής

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή του χρώματος, το κύριο πράγμα είναι η αισθητική

Για να επισημάνετε το κτίριο στο έδαφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτεινό λευκό, μπλε, κίτρινο. Ο πιο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός δύο χρωμάτων - ανοιχτού και σκοτεινού.

Ένα σημαντικό ποσοστό προγραμματιστών επικεντρώνεται περισσότερο στην πρακτική επίδραση της ζωγραφικής, για παράδειγμα, τα σκούρα χρώματα προσελκύουν ακτίνες, η επιφάνεια θερμαίνεται πάρα πολύ και σχηματίζονται ρωγμές στο ξύλο. Οι ελαφριές αποχρώσεις αντανακλούν το φως, δεν εξασθενίζουν περισσότερο, αλλά η βρωμιά είναι καλύτερα ορατή πάνω τους. Το ανοιχτό γκρι χρώμα ξεθωριάζει τουλάχιστον από όλα.

Εάν εμφανιστεί ρητίνη στο ξύλο, τότε προτιμώνται οι ελαφρές βαφές έτσι ώστε το ξύλο να μην θερμαίνεται. Η ρητινώδης απόρριψη είναι λιγότερο αισθητή στο φόντο της κρέμας, του λευκού, του ελεφαντόδοντου.

Συχνά το χρώμα επιλέγεται ανάλογα με το συνδυασμό ή την αντίθεση με το χρώμα του υλικού στέγης.

Επιπλέον, προτείνουμε το άρθρο "Ανάμειξη χρωμάτων για να λάβετε το επιθυμητό χρώμα".

Ακολουθία ζωγραφικής

Για να βάψετε σωστά ένα ξύλινο σπίτι, πρέπει να ακολουθήσετε την τεχνολογία και την ακολουθία ενεργειών. Ένα σκελετό είναι βαμμένο σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες με ένα σπίτια.

 1. Πρώτα απ 'όλα, καθαρίζουν την επιφάνεια της σκόνης, τα συντρίμμια των κατασκευών, τις σταγόνες ρητίνης - διαφορετικά, αναμιγνύονται με χρώμα, ξένα σωματίδια θα παραμείνουν στην πρόσοψη. Εάν αυτή δεν είναι η πρώτη επεξεργασία του κτιρίου, αφαιρέστε προσεκτικά την προηγούμενη βαφή και καθαρίστε την επιφάνεια σε ξύλο.
 2. Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε μηχανική λείανση της επιφάνειας με το χέρι ή χρησιμοποιώντας μια μηχανή λείανσης. Η λείανση και η περαιτέρω βαφή πραγματοποιούνται με σύντομο διάλειμμα, όχι περισσότερο από 3 ημέρες, έτσι ώστε η καθαρισμένη βάση να μην έχει χρόνο να υποφέρει από εξωτερικούς παράγοντες.
 3. Οι ρωγμές, οι παρατυπίες και τα κατεστραμμένα σημεία είναι στόκος στο παλιό σπίτι. Εάν τα νύχια ή άλλα μεταλλικά στοιχεία προεξέχουν από το δέντρο, τότε καλύπτονται με ένα ειδικό αστάρι που προορίζεται για μέταλλο.
 4. Μετά από αυτό, ολόκληρη η επιφάνεια καλύπτεται με αστάρι με αντισηπτικές ιδιότητες και εμποτισμούς. Το αστάρι δεν θα εκτελεί μόνο προστατευτικές λειτουργίες - μετά την εφαρμογή του, η κατανάλωση χρώματος μειώνεται αισθητά και καθορίζεται πιο ομοιόμορφα.
 5. Στη συνέχεια, πηγαίνετε κατευθείαν στη ζωγραφική. Το χρώμα εφαρμόζεται με ρολό ή ψεκάζεται με πιστόλι ψεκασμού. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η βαφή ακρυλικής πρόσοψης είναι πολύ παχύ και ιξώδες - μόνο ένα επαγγελματικό εργαλείο είναι κατάλληλο για αυτούς. Για τη χρήση οικιακών ψεκαστήρων, το χρώμα θα πρέπει να αραιωθεί, δηλαδή, το στρώμα θα είναι πιο λεπτό από αυτό που προτείνουν οι κατασκευαστές.
 6. Ο χρωματισμός γίνεται σε πολλά επίπεδα. Κάθε επόμενο στρώμα εφαρμόζεται μόνο αφού το προηγούμενο στρώμα στεγνώσει εντελώς. Κατά τη βαφή με ρολό ή πινέλο, βάψτε κατά μήκος του κόκκου του ξύλου.

Ζωγραφικές αποχρώσεις

Επειδή δεν ταιριάζουν όλα τα υλικά το ένα στο άλλο, είναι επιτακτική ανάγκη να θυμόμαστε ποια μπογιά χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως (λάδι, αλκυδικό, ακρυλικό). Εάν το έργο ζωγραφικής πραγματοποιείται από ειδικούς, αυτό το ζήτημα πρέπει να διευκρινιστεί μαζί τους. Στην πρώτη βαφή με ακρυλικές βαφές, στο μέλλον θα πρέπει να αγοράσετε μόνο τα ίδια υλικά βαφής ή συμβατά με αυτά.

Διάγραμμα συμβατότητας χρωμάτων

Πίνακας συμβατότητας χρωμάτων και βερνικιών. Εάν το κελί είναι μπλε χρώματος, τότε τα υλικά βαφής είναι συμβατά. Λιγότεροι από όλους τους περιορισμούς στη χρήση χρωμάτων και βερνικιών ακρυλικής διασποράς νερού. Από τον πίνακα φαίνεται ότι το αλκυδ-ακρυλικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στο ελαιόχρωμα, αλλά το αλκυδ-στυρένιο μπορεί

Ένα παλιό σπίτι θα απαιτήσει προσεκτική επισκευή ρωγμών. Ακόμα και μετά από αυτό, είναι καλύτερο να βάψετε με ένα πινέλο, καθώς ο κύλινδρος θα παραλείψει τις παρατυπίες, τις μικροκρούσεις και άλλες προβληματικές περιοχές. Εάν το παλιό ξύλο έχει ίχνη βλάβης από παράσιτα, τότε αντιμετωπίζεται επιπλέον με εντομοκτόνα και αντισηπτικά.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα άκρα, ως τα πιο ευάλωτα στοιχεία στην υγρασία. Είναι βαμμένα σε 4-5 στρώματα.

Βασικές απαιτήσεις για τη ζωγραφική ενός ξύλινου σπιτιού:

 • εκτελείται αμέσως μετά την κατασκευή και στη συνέχεια σε διαστήματα ανάλογα με τον τύπο του χρώματος.
 • Η προεπεξεργασία με αντισηπτικά και ένα αστάρι είναι επιτακτική ανάγκη.
 • είναι επιθυμητό να γίνει λείανση.
 • Το χρώμα εφαρμόζεται σε διάφορα στρώματα.

Παρόμοιες δημοσιεύσεις
Σχόλια: 1
 1. Ευγενία
  06/29/2020 στις 12:41 - Απάντηση

  Χρήσιμο τραπέζι. Από τα σχολικά μου χρόνια, θυμάμαι ότι δεν μπορείτε να βάψετε πάνω από λαδομπογιά με νιτρο σμάλτο - το χρώμα φουσκώνει.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες