Αυτόνομος ηλιακός φωτισμός στο δρόμο, στην αυλή, στη χώρα

Πρόσφατα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν για εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τιμές για το φως και το φυσικό αέριο αυξάνονται συνεχώς, οπότε πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν πηγές ενέργειας. Για ιδιοκτήτες ιδιωτικών σπιτιών και καλοκαιρινών εξοχικών σπιτιών, θα ήταν καλή ιδέα να εξοικονομήσετε φωτισμό δρόμου σε ηλιακούς συλλέκτες.

Υπέρ και κατά

Συσκευή φωτισμού αυλής, κήπος, τοπική περιοχή απαιτεί υψηλό κόστος - δεν χρειάζεται μόνο να εγκαταστήσετε λαμπτήρες, αλλά και να τοποθετήσετε το καλώδιο. Πιο αξιόπιστο υπόγεια τοποθέτηση καλωδίων, και αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της γης, συν το σημαντικό κόστος για το καλώδιο, δεδομένου ότι πρέπει να είναι σε προστατευτικό περίβλημα, ή καλύτερα - στην πανοπλία. Αλλά αυτό δεν είναι όλο - κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, πρέπει να πληρώνετε σημαντικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας - ο φωτισμός λειτουργεί καθημερινά, για 6-8 ώρες. Ο ηλιακός φωτισμός δρόμου μπορεί εν μέρει να λύσει το πρόβλημα.

Τέτοιος φωτισμός μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας συνηθισμένους λαμπτήρες και ένα καλώδιο τεντωμένο μεταξύ τους ή με εγκατάσταση λαμπτήρων ηλιακής ενέργειας

Τέτοιος φωτισμός μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας συνηθισμένους λαμπτήρες και ένα καλώδιο τεντωμένο μεταξύ τους ή με εγκατάσταση λαμπτήρων ηλιακής ενέργειας

Πλεονεκτήματα

Γιατί εν μέρει; Επειδή οι πιο «κρίσιμες» περιοχές (πύλες, χώροι στάθμευσης, πόρτες εισόδου) θα πρέπει να φωτίζονται μόνιμα - αυτό είναι πιο αξιόπιστο. Αλλά στην υπόλοιπη περιοχή μπορείτε να βάλετε λαμπτήρες ηλιακής ενέργειας. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

 • Τα ηλιακά φωτιστικά είναι συνήθως αυτόνομα και δεν χρειάζεται να συνδεθούν οπουδήποτε. Είναι εγκατεστημένα / κρεμασμένα στα σωστά μέρη, αυτό ολοκληρώνει την εγκατάσταση, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.
 • Ενεργοποιούνται / απενεργοποιούνται από τους ενσωματωμένους αισθητήρες.

  Η ευκολία εγκατάστασης και η ασφάλεια είναι δύο μεγάλα πλεονεκτήματα

  Η ευκολία εγκατάστασης και η ασφάλεια είναι δύο μεγάλα πλεονεκτήματα

 • Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση - περιοδικά είναι απαραίτητο να σκουπίζετε τα φωτοκύτταρα και το κάλυμμα της λάμπας από τη σκόνη και τη βρωμιά.
 • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής - από 10 χρόνια και άνω (με σωστή ποιότητα).
 • Δεν βλάπτουν το περιβάλλον και είναι απολύτως ασφαλείς, καθώς λειτουργούν από χαμηλή τάση, η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
 • Εάν ο ηλιακός φωτισμός δρόμου γίνεται στη χώρα, η συντήρησή του για το χειμώνα και η εγκατάσταση απαιτεί πολύ λίγο χρόνο. Πρέπει απλώς να συλλέξετε τους λαμπτήρες πριν φύγετε και να τους κανονίσετε κατά την άφιξη.

μειονεκτήματα

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, το κύριο από τα οποία είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πολύ απλή εγκατάσταση / αποσυναρμολόγηση. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 • Οι ηλιακοί κήποι και τα εξωτερικά φωτιστικά συνήθως δεν είναι πολύ φωτεινά. Δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως φωτισμό ασφαλείας. Αντίθετα, υπάρχουν ισχυρά μοντέλα που χρησιμοποιούνται ακόμη και για να φωτίζουν αυτοκινητόδρομους, αλλά το κόστος τους είναι εντελώς απάνθρωπο, γι 'αυτό η χρήση τους σε ιδιωτικές αυλές είναι πολύ περιορισμένη.

  Ο ηλιακός φωτισμός του δρόμου συνήθως δεν είναι πολύ φωτεινός

  Ο ηλιακός φωτισμός του δρόμου συνήθως δεν είναι πολύ φωτεινός

 • Ο αριθμός των ωρών λειτουργίας τη νύχτα εξαρτάται από τον καιρό: σε συννεφιά βροχερό καιρό, οι λαμπτήρες "αποθηκεύουν" πολύ λίγη ενέργεια. Μερικές φορές αρκεί μόνο για λίγες ώρες και όχι για όλη τη νύχτα.
 • Τα αξιόπιστα ηλιακά φωτιστικά είναι ακριβά, αλλά λειτουργούν πιο αξιόπιστα και διαρκούν περισσότερο.
 • Τα ηλιακά πάνελ έχουν περιορισμένο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας. Δεν ανέχονται σοβαρούς παγετούς και υπερβολική ζέστη. Επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν βέλτιστα σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η επιλογή δεν είναι ιδανική, αλλά πραγματικά βοηθά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή ο τακτικός φωτισμός κρίσιμων περιοχών απέχει πολύ από το μισό κόστος του γενικού φωτισμού της αυλής και του κήπου.

Ηλιακή συσκευή λαμπτήρα

Οι ηλιακοί λαμπτήρες δρόμου μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα, εμφάνιση, μέθοδο εγκατάστασης, αλλά όλα αποτελούνται από ένα συγκεκριμένο σύνολο στοιχείων:

 • Ηλιακός συλλέκτης ή μπαταρία. Μια συσκευή που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικά μέρη του λαμπτήρα, αλλά στραμμένο προς τα πάνω - για να συλλαμβάνει καλύτερα τις ακτίνες του ήλιου.
 • Μπαταρία. Η ηλεκτρική ενέργεια συσσωρεύεται σε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Ηλιακή συσκευή λαμπτήρα

  Ηλιακή συσκευή λαμπτήρα

 • Μπλοκ φωτισμού. Αυτό είναι συνήθως ένα σώμα, μια λυχνία LED και μια σκιά.
 • Ελεγκτής που ενεργοποιεί / απενεργοποιεί την παροχή ρεύματος στη μονάδα φωτισμού.
 • Βάση στήριξης / ανάρτησης.

Όπως καταλαβαίνετε, η αρχή της λειτουργίας έχει ως εξής: κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ηλιακές ακτίνες συλλαμβάνονται από το ηλιακό πάνελ, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφέρονται στην μπαταρία. Κατά το σούρουπο (φωτισμός 20 Lx), ο ελεγκτής ανάβει το τροφοδοτικό, ανάβει η λυχνία LED. Το πρωί την αυγή (με φωτισμό 10 Lx), ο φωτισμός είναι απενεργοποιημένος.

Η επιλογή των ηλιακών φωτιστικών οδών

Η αλυσίδα λιανικής διαθέτει λαμπτήρες LED με πολύ ευρύ φάσμα τιμών - από εκατό ρούβλια έως δεκάδες χιλιάδες. Μερικές φορές υπάρχουν μοντέλα που μοιάζουν σχεδόν τα ίδια, αλλά έχουν πολύ διαφορετική τιμή. Πώς να το καταλάβετε και πώς να επιλέξετε φωτιστικά δρόμου με ηλιακή ενέργεια; Είναι απλό - πρέπει να δείτε τις τεχνικές προδιαγραφές. Κάνουν όλη τη διαφορά.

Εξουσία

Κατά τη διευθέτηση του φωτισμού, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη το πόσο φως μπορεί να δώσει η λάμπα. Ο αριθμός των λαμπτήρων και η απόσταση στην οποία πρέπει να εγκατασταθούν ο ένας από τον άλλο εξαρτώνται από αυτό. Οι τεχνικές προδιαγραφές συνήθως δείχνουν την ισχύ σε Watt, και στην περίπτωση των λαμπτήρων LED, λέει λίγα.

Ένα παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός φωτεινού σηματοδότη με ηλιακή ενέργεια

Ένα παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός φωτεινού σηματοδότη με ηλιακή ενέργεια

Για να κατανοήσουμε το επίπεδο φωτισμού, μπορεί να συγκριθεί με ένα ανάλογο ενός συνηθισμένου λαμπτήρα πυρακτώσεως - η ισχύς τους είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη για εμάς και μπορείτε επίσης να μεταφράσετε αυτόν τον δείκτη σε Lums (Lm) - μονάδες μέτρησης φωτισμού. Έτσι μπορείτε πραγματικά να εκτιμήσετε πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η συγκεκριμένη λάμπα.

Πίνακας αλληλογραφίας ισχύος LED και φωτισμού

Πίνακας αλληλογραφίας ισχύος LED και φωτισμού

Όπως καταλαβαίνετε, τα μοντέλα με ισχύ 1 W δεν δίνουν τόσο πολύ φως - περίπου όπως μια λάμπα πυρακτώσεως 20 W, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την επισήμανση ή τη σήμανση ενός ιστότοπου - σήμανση διαδρομών, φωτιστικά άξονες κ.λπ.

Κατηγορία προστασίας και υλικό στέγασης

Προκειμένου ο ηλιακός φωτισμός δρόμου να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αξιόπιστα, είναι απαραίτητο το σώμα και η μονάδα φωτισμού (πλαφόν) να προστατεύονται από τη σκόνη και την υγρασία. Είναι επιθυμητό η κατηγορία προστασίας να μην είναι χαμηλότερη από το IP44 (περισσότεροι αριθμοί είναι καλοί, λιγότεροι είναι κακοί).

Αριθμοί αποκωδικοποίησης στην κατηγορία προστασίας

Αριθμοί αποκωδικοποίησης στην κατηγορία προστασίας

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι λαμπτήρες. Συνήθως είναι ένα ειδικό πλαστικό ή μέταλλο υψηλής αντοχής. Εάν το "μέταλλο" διαφέρει από ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο, είναι προτιμότερο να προτιμάτε τα πλαστικά. Σίγουρα δεν σκουριάζουν και διατηρούν την καλή εμφάνισή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τύπος και μέθοδος εγκατάστασης

Σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι λαμπτήρες δρόμου LED χωρίζονται σε διάφορες ομάδες:

 • Εγκατάσταση στο έδαφος. Πρόκειται για μια ομάδα λαμπτήρων με πόδια διαφορετικών υψών - από 20-30 cm έως ένα μέτρο και περισσότερο. Η εγκατάστασή τους είναι εξαιρετικά απλή - απλώς κολλούν στο έδαφος στο σωστό μέρος.

  Οι πιο εκτεταμένες ομαδικές λάμπες είναι απλώς κολλημένες στο έδαφος

  Οι πιο εκτεταμένες ομαδικές λάμπες είναι απλώς κολλημένες στο έδαφος

 • Λάμπες-κολόνες. Κατά κανόνα, αυτά είναι ψηλότερα μοντέλα με ύψος ποδιού 1,5 μέτρα και άνω. Μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στο έδαφος, αλλά απαιτούν ήδη πιο σοβαρά μέτρα εγκατάστασης - έχουν μεγαλύτερο ύψος και βάρος. Θα πρέπει να φτιάξετε μια τρύπα, να εισάγετε μια κολόνα, να την γεμίσετε με χώμα και να τη συμπιέσετε.Υπάρχουν μοντέλα για εγκατάσταση σε σκληρές επιφάνειες - πλακάκια, άσφαλτος κ.λπ.

  Ηλιακά φώτα σε ψηλούς πόλους

  Ηλιακά φώτα σε ψηλούς πόλους

 • Ηλιακά φώτα τοίχου. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ - από τον κλασικό σχεδιασμό "λαμπτήρα", έως τα μοντέλα σε μοντέρνο στιλ. Μπορεί να τοποθετηθεί σε στύλους τοίχου, φράχτη, φράχτη.

  Οι επιλογές τοίχου φαίνονται διακοσμητικές

  Οι επιλογές τοίχου φαίνονται διακοσμητικές

 • Ανασταλεί. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές - υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να προσαρτηθούν στην οροφή, δοκό κ.λπ. και υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να κρεμαστούν σε κλαδιά.

  Για διαφορετικούς σκοπούς και προϋποθέσεις

  Για διαφορετικούς σκοπούς και προϋποθέσεις

 • Χτισμένο στο έδαφος, μονοπάτια, σκάλες. Πολύ πρακτικά μοντέλα που σας επιτρέπουν να φωτίζετε ακόμη και σκάλες, και δεν φωτίζονται από πάνω, ως συνήθως, αλλά στο επίπεδο των σκαλοπατιών. Μια ενδιαφέρουσα και πρακτική λύση - με αυτήν την επιλογή, το φως δεν τυφλώνει τα μάτια και ο φωτισμός παραμένει καλός.

  Σκάλες φωτισμού - βολική, οικονομική και όμορφη

  Σκάλες φωτισμού - βολική, οικονομική και όμορφη

 • Διακοσμητικός. Φτιαγμένο με τη μορφή διαφόρων μορφών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μοιάζουν με συνηθισμένη διακόσμηση, τη νύχτα εκπέμπουν επιπλέον φως. Δεν υπάρχει εγκατάσταση σε αυτήν την περίπτωση - απλώς έβαλαν τη λάμπα στη θέση που προορίζεται για αυτήν.

  Τα ηλιακά πάνελ είναι επίσης ενσωματωμένα στα διακοσμητικά ειδώλια.

  Τα ηλιακά πάνελ είναι επίσης ενσωματωμένα στα διακοσμητικά ειδώλια.

Η επιλογή των ηλιακών φωτιστικών δρόμου για φωτισμό δρόμου είναι πραγματικά εξαιρετική. Η ποικιλία είναι μεγάλη σε στυλ, μέγεθος, τιμή, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε.

Αυτόνομος ηλιακός φωτισμός δρόμου

Με πολλά πλεονεκτήματα, ο φωτισμός του δρόμου με τη βοήθεια ξεχωριστών ηλιακών λαμπτήρων έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: η παροχή ενέργειας στις μπαταρίες είναι περιορισμένη. Μετά από μια συννεφιασμένη μέρα, διαρκεί μόνο μερικές ώρες. Σε μια καθαρή ηλιόλουστη ημέρα, η "επιπλέον" ενέργεια χάνεται, καθώς η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι περιορισμένη και δεν είναι σε θέση να δεχτεί περισσότερα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εγκαθιστώντας μια ισχυρή ηλιακή μπαταρία, συνδέοντας μια μπαταρία και λαμπτήρες σε αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες LED που μπορούν να λειτουργούν από 12V.

Διάγραμμα μιας συσκευής για αυτόνομο φωτισμό δρόμου από ηλιακούς συλλέκτες

Διάγραμμα μιας συσκευής για αυτόνομο φωτισμό δρόμου από ηλιακούς συλλέκτες

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας (ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας), η οποία εγγυάται τη λειτουργία ακόμα και μετά από μια συννεφιασμένη μέρα. Μειονεκτήματα είναι η υψηλή τιμή και η ανάγκη τοποθέτησης καλωδίων, καθώς όλα πρέπει να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο σύστημα.

Ηλιακός φωτισμός δρόμου: ιδέες για φωτογραφίες

Αυτή η ενότητα περιέχει ιδέες φωτισμού ιστότοπου που είναι ενδιαφέρουσες κατά τη γνώμη μας και λαμπτήρες ηλιακής ενέργειας.

Παρακολούθηση φωτισμού

Παρακολούθηση φωτισμού

 

Υπάρχουν λαμπτήρες με εξωτερικά ηλιακά πάνελ. Η ίδια η μονάδα φωτισμού μπορεί να τοποθετηθεί στη σκιά ή στο σπίτι και η μπαταρία μπορεί να εκτεθεί σε ηλιόλουστο μέρος.

Υπάρχουν λαμπτήρες με εξωτερικά ηλιακά πάνελ. Η ίδια η μονάδα φωτισμού μπορεί να τοποθετηθεί στη σκιά ή στο σπίτι και η μπαταρία μπορεί να εκτεθεί σε ηλιόλουστο μέρος.

 

Ενδιαφέρουσα διακόσμηση

Ενδιαφέρουσα διακόσμηση

 

Τα σχήματα και τα χρώματα μπορεί να διαφέρουν

Τα σχήματα και τα χρώματα μπορεί να διαφέρουν

 

Ενδιαφέροντα ηλιακά φωτιστικά

Ενδιαφέροντα ηλιακά φωτιστικά

 

Ο σωστά κατασκευασμένος ηλιακός φωτισμός δρόμου φαίνεται διακοσμητικός

Ο σωστά κατασκευασμένος ηλιακός φωτισμός δρόμου φαίνεται διακοσμητικός

 

Τα μοντέλα μπορεί να είναι ασυνήθιστα

Τα μοντέλα μπορεί να είναι ασυνήθιστα

 

Φωτισμός δυνητικά επικίνδυνων χώρων

Φωτισμός δυνητικά επικίνδυνων χώρων

 

Τέτοιες αποχρώσεις αφαιρούνται εύκολα

Τέτοιες αποχρώσεις αφαιρούνται εύκολα

 

Η φωτεινή ροή κατευθύνεται κατά μήκος της γραμμής

Η φωτεινή ροή κατευθύνεται κατά μήκος της γραμμής

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες