Πώς να φτιάξετε μια μεταλλική οροφή

Η επιλογή υλικού στεγών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η οροφή πρέπει να είναι αξιόπιστη, όμορφη, ανθεκτική και, κατά προτίμηση, φθηνή. Όλα αυτά τα αιτήματα ικανοποιούνται από μια στέγη από μεταλλικά πλακάκια. Στα πλεονεκτήματα πρέπει να προστεθεί, όχι η πιο δύσκολη εγκατάσταση, την οποία ακόμη και ένα άτομο χωρίς εμπειρία στη στέγη μπορεί να χειριστεί με τα χέρια του.

Μεταλλική στέγη - όμορφη, αξιόπιστη, ανθεκτική και ανέξοδη

Μεταλλική στέγη - όμορφη, αξιόπιστη, ανθεκτική και ανέξοδη

Τύποι μεταλλικών πλακιδίων

Το μεταλλικό πλακίδιο σχηματίζεται από λαμαρίνα πάχους 0,35-0,7 mm, στο οποίο εφαρμόζονται προστατευτικές και διακοσμητικές ενώσεις. Αποδεικνύεται ένα πολυεπίπεδο κέικ. Η βάση αυτού του οικοδομικού υλικού είναι συνήθως χάλυβας, αλλά υπάρχουν επιλογές σε χαλκό και αλουμίνιο. Δεδομένου ότι το αλουμίνιο και ο χαλκός είναι πολύ πιο ακριβά από το χάλυβα, τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτά έχουν υψηλή τιμή. Για το λόγο αυτό, πρακτικά δεν υπάρχουν μεταλλικά πλακίδια χαλκού ή αλουμινίου, αλλά αν είναι επιθυμητό, ​​μπορούν να παραδοθούν κατά παραγγελία.

Υπάρχουν εισαγόμενα και εγχώρια μεταλλικά πλακίδια προς πώληση. Η ευρωπαϊκή έκδοση είναι αυστηρά κατασκευασμένη από χάλυβα πάχους 0,5 mm - περιγράφεται στο πρότυπο. Στο GOST μας, επιτρέπεται από 0,45 έως 0,5 mm.

Η σύνθεση του μεταλλικού πλακιδίου

Η σύνθεση του μεταλλικού πλακιδίου

Εκτός από διαφορετικά υλικά βάσης, εφαρμόζεται διαφορετική προστατευτική επικάλυψη. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν δύο τύποι χάλυβα προστασίας από την οξείδωση - ψευδάργυρος και αλουμίνα. Η δεύτερη επιλογή εμφανίστηκε όχι πολύ καιρό πριν, αλλά αυτός είναι που παρέχει καλύτερη προστασία, αν και αυτή η επεξεργασία κοστίζει λίγο περισσότερο.

Υπάρχουν περισσότερες διαφορετικές συνθέσεις για το παλτό, μία που, μαζί με την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, δίνει στο υλικό το ένα ή το άλλο χρώμα.

Τύποι προστατευτικών και διακοσμητικών εξωτερικών επιχρισμάτων

Το εξωτερικό κάλυμμα του μεταλλικού πλακιδίου εκτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Προστατεύει το βασικό μέταλλο από τη διάβρωση και κάνει το υλικό να φαίνεται ελκυστικό. Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι αυτής της κάλυψης:

 1. Η πιο κοινή μεταλλική στέγη έχει γυαλιστερό πολυεστέρα (PE) - περίπου το 70% των συνολικών στεγών καλύπτονται με αυτόν τον τύπο υλικού. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει μια μέση τιμή και καλά χαρακτηριστικά. Πάχος στρώματος 25-30 μικρά, διάρκεια ζωής 5-10 χρόνια. Αυτή η επίστρωση είναι ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία και στη διάβρωση, αλλά είναι εύκολα κατεστραμμένη μηχανικά - γρατζουνιές εμφανίζονται ακόμη και όταν λιώνει πολύ χιόνι. Επομένως, τα μεταλλικά πλακίδια πολυεστέρα δεν συνιστώνται για χρήση σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις. Σε άλλες περιοχές, είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συγκράτησης χιονιού για να αποτρέψετε την τεράστια τήξη χιονιού. Εάν καλύπτετε την οροφή με τέτοιο υλικό, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση.

  Μεταλλική οροφή με επικάλυψη πολυεστέρα (PE)

  Μεταλλική οροφή με επικάλυψη πολυεστέρα (PE)

 2. Ο ματ πολυεστέρας (MPE) κατασκευάζεται με την προσθήκη τεφλόν. Ως αποτέλεσμα, η ταινία είναι πιο ανθεκτική - η διάρκεια ζωής είναι 10-15 χρόνια, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χιονισμένες περιοχές. Αυτή η σύνθεση εφαρμόζεται με πάχος τουλάχιστον 35 μικρά. Το μειονέκτημα των πλακιδίων με ματ επίστρωση πολυεστέρα είναι μια μικρότερη γκάμα χρωμάτων (περίπου 20 αποχρώσεις σε σύγκριση με 40 γυαλιστερά).

  Ο ματ πολυεστέρας είναι αντιθαμβωτικός και διαρκεί περισσότερο

  Ο ματ πολυεστέρας είναι αντιθαμβωτικός και διαρκεί περισσότερο

 3. Το Plastisol (PVC) είναι μια ένωση με βάση το PVC. Έχει μια όμορφη δομημένη επιφάνεια, εφαρμόζεται σε στρώμα 200 μικρών, λόγω του οποίου η επίστρωση είναι ανθεκτική σε ζημιές. Το μειονέκτημα είναι η χαμηλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία περιορίζει σημαντικά το εύρος χρήσης.Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες, λόγω της παρουσίας χλωριούχου πολυβινυλίου, αυτή η επικάλυψη απαγορεύεται.

  Η επίστρωση πλαστιζόλης έχει ενδιαφέρουσα δομή

  Η επίστρωση πλαστιζόλης έχει ενδιαφέρουσα δομή

 4. Το Pural είναι μια επικάλυψη με βάση την πολυουρεθάνη με πρόσθετα πολυμερούς. Διατίθεται σε γυαλιστερές (PUR) και ματ (MatPUR) εκδόσεις. Πάχος στρώσης - 50 μικρά, διάρκεια ζωής - έως 30 χρόνια. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές: ανθεκτική σε μηχανικές βλάβες (χειρότερη από την παλτισόλη, αλλά καλύτερη από όλες τις άλλες), ανέχεται υπεριώδες φως και επιθετικά περιβάλλοντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγες στην παραλία.

  Το Pural είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά επιχρίσματα

  Το Pural είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά επιχρίσματα

 5. Polydifluoride (PVF ή PVDF) - μια σύνθεση που βασίζεται σε πολυβινυλοφθορίδιο με την προσθήκη ακρυλικού (20%). Το κύριο πλεονέκτημα είναι η υψηλή ελαστικότητα της επικάλυψης, λόγω του οποίου, με μικρό πάχος (30 μικρά), το φιλμ είναι πολύ ανθεκτικό σε μηχανικές βλάβες. Άλλα πλεονεκτήματα είναι ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, αντοχή στο ξεθώριασμα, μεγάλη διάρκεια ζωής - έως και 30 χρόνια. Το μειονέκτημα είναι η υψηλότερη τιμή.

  Η πιο ακριβή και ανθεκτική επικάλυψη είναι το πολυδιφθορίδιο

  Το πιο ακριβό και ανθεκτικό επίχρισμα είναι το πολυδιφθορίδιο

Είναι σαφές ότι όταν χτίζετε ένα σπίτι δεν θέλετε να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα. Πιθανώς για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι προγραμματιστές επιλέγουν τη φθηνότερη επιλογή - μεταλλικά πλακάκια με επίστρωση πολυεστέρα. Αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Ας υπολογίσουμε. Η διάρκεια ζωής των μεταλλικών πλακιδίων με πολυεστέρα δεν υπερβαίνει τα 5-10 χρόνια, το μέσο κόστος - με μεταλλικό πάχος 0,45 mm - περίπου 260 ρούβλια / m2, με πάχος χάλυβα 0,5 mm - 440 ρούβλια / m2... Ακόμα κι αν το υλικό στέγης θα διαρκέσει 10 χρόνια, η τιμή ενός τετραγώνου για ένα έτος θα είναι 26 ρούβλια και 44 ρούβλια. Τώρα ας πάρουμε μια πολύ καλή επιλογή - με μια καθαρή επίστρωση. Με πάχος μετάλλου 0,5 mm, το κόστος είναι από 510 ρούβλια / m2 έως 635 τρίβετε / m2 (ανάλογα με τον κατασκευαστή). Διάρκεια ζωής - 30 χρόνια. Για ένα χρόνο υπηρεσίας θα είναι 12-17 ρούβλια / m2... Η διαφορά είναι προφανής. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εργασία για στέγες, που είναι επίσης χρόνος και χρήμα.

Τύποι προφίλ

Κατά την τοποθέτηση μεταλλικών πλακιδίων, οι γεωμετρικές του διαστάσεις και οι παράμετροι κύματος είναι σημαντικές - το κιβώτιο υπολογίζεται και τοποθετείται γι 'αυτά. Επίσης, το ύψος κύματος καθορίζει το βαθμό ακαμψίας του φύλλου - σε υψηλά φορτία ανέμου, απαιτείται υλικό με υψηλό κύμα (πάνω από 50 mm) - το πιο δύσκολο, υπό κανονικές συνθήκες, ένα μεταλλικό πλακίδιο με χαμηλό κύμα (μικρότερο από 50 mm) είναι κατάλληλο.

Η κυματομορφή μπορεί να είναι συμμετρική και ασύμμετρη, πιο στρογγυλεμένη ή με ευθείες γραμμές. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά προφίλ. Ο πίνακας δείχνει τις γεωμετρικές διαστάσεις (χρήσιμο πλάτος ενός φύλλου μετάλλου, μέγεθος επικάλυψης, παραμέτρους κύματος), οι οποίες θα είναι χρήσιμες κατά τον υπολογισμό της ποσότητας.

Μεγέθη μεταλλικών πλακιδίων διαφόρων προφίλ

Μεγέθη μεταλλικών πλακιδίων διαφόρων προφίλ

Η μεταλλική στέγη στο 70% των περιπτώσεων είναι κατασκευασμένη από το προφίλ του Monterrey. Έχει μια στρογγυλεμένη, ελαφρώς ασύμμετρη κυματομορφή. Υπάρχουν 7 υποείδη με διαφορετικές παραμέτρους κύματος.

Μοιάζει με το Μοντερέι στην οροφή

Μοιάζει με το Μοντερέι στην οροφή

Το επόμενο πιο δημοφιλές προφίλ είναι το Cascade. Σχεδόν το 15% των μεταλλικών στεγών κατασκευάζονται από αυτό. Διαμορφώνεται από ευθείες γραμμές και έχει καθαρή γεωμετρία. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον στις στέγες σύνθετων σχημάτων με πολλές σπασμένες γραμμές.

Έτσι φαίνεται το μεταλλικό πλακάκι Cascade στην οροφή του σπιτιού

Έτσι φαίνεται ο μεταλλικός καταρράκτης στην οροφή του σπιτιού

Αυτό το προφίλ χρησιμοποιείται περισσότερο σε περιοχές με μέσο φορτίο ανέμου και χιονιού - το ύψος κύματος είναι χαμηλό, τα φορτία μπορούν να αντέξουν στο μέσο.

Διαστάσεις προφίλ Cascade

Διαστάσεις προφίλ Cascade

Περίπου το 10% της αγοράς καταλαμβάνεται από μεταλλικά πλακάκια της Ανδαλουσίας. Μοιάζει με το κλασικό ημικυκλικό βότσαλο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το προφίλ είναι συμμετρικό, με έντονες σταγόνες.

Εξωτερική άποψη της οροφής με μεταλλικά πλακάκια της Ανδαλουσίας

Εξωτερική άποψη της οροφής με μεταλλικά πλακάκια της Ανδαλουσίας

Το προφίλ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο σύνδεσμος να βρίσκεται στο κυματοειδές τοίχωμα, να είναι πρακτικά αόρατος. Δημιουργείται η εντύπωση ενός μονολιθικού καλύμματος στέγης.

Μέγεθος φύλλων και παράμετροι κύματος μεταλλικών πλακιδίων της Ανδαλουσίας

Μέγεθος φύλλων και παράμετροι κύματος μεταλλικών πλακιδίων της Ανδαλουσίας

Εάν μιλάμε για το χρώμα, τότε, ανάλογα με τον τύπο της επικάλυψης, οι αποχρώσεις είναι συνήθως από 20 έως 40 κομμάτια. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.Η διάρκεια ζωής ή άλλα χαρακτηριστικά δεν εξαρτώνται από το χρώμα, αν και πιστεύεται ότι τα σκούρα χρώματα εξασθενίζουν γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός εξασθένισης εξαρτάται από την ποιότητα της επικάλυψης και της χρωστικής, αλλά όχι από το χρώμα.

Υπολογισμός της ποσότητας των μεταλλικών πλακιδίων

Για να υπολογίσετε τον απαιτούμενο αριθμό φύλλων υλικού, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τύπο του προφίλ και τον κατασκευαστή του μεταλλικού πλακιδίου - θα απαιτηθούν οι ακριβείς διαστάσεις του ίδιου του υλικού και κάθε προφίλ έχει το δικό του. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε ακριβείς μετρήσεις των πλαγιών - μήκος, ύψος, εάν υπάρχουν, πρέπει να μετρήσετε όλες τις προεξοχές ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να είναι επενδυμένα με υλικό στέγης. Εάν η οροφή είναι σύνθετου σχήματος, είναι καλύτερα να σχεδιάσετε το σχέδιό της, να βάλετε όλες τις διαστάσεις και στη συνέχεια να καθίσετε για τους υπολογισμούς.

Αριθμός σειρών

Είναι καλύτερο να μην ψάχνετε μεταλλικά πλακίδια σε καταστήματα ή αγορές. Συνιστάται να μεταβείτε απευθείας στον κατασκευαστή. Δεν είναι μόνο η τιμή - μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετική, αλλά το γεγονός ότι πολλά εργαστήρια / εργοστάσια προσφέρουν για να κόψουν φύλλα των απαιτούμενων μεγεθών. Το ελάχιστο ύψος φύλλου είναι 0,7 μέτρα, το μέγιστο είναι 8 μέτρα. Δηλαδή, μπορείτε να παραγγείλετε τον απαιτούμενο αριθμό φύλλων που καλύπτουν την κλίση της οροφής από την κορυφογραμμή έως την προεξοχή (λαμβάνοντας υπόψη τις μαρκίζες).

Αυτή η επιλογή είναι καλή επειδή η μεταλλική οροφή δεν θα έχει οριζόντιους αρμούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες διαρροής. Το δεύτερο συν είναι η ελάχιστη ποσότητα αποβλήτων και λιγότερο το ίδιο το υλικό (λόγω της απουσίας οριζόντιων επικαλύψεων, σώζονται αρκετά τετραγωνικά μέτρα). Μειονεκτήματα - δυσκολίες στην παράδοση, ανύψωση μεγάλων φύλλων προς τα πάνω, άβολη στοίβαξη.

Υπολογισμός ορθογώνιας κλίσης στέγης

Υπολογισμός ορθογώνιας κλίσης στέγης

Όταν χρησιμοποιείτε φύλλα τυπικών μεγεθών, το ύψος της κλίσης της οροφής διαιρείται με το ωφέλιμο μήκος του φύλλου. Το αποτέλεσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται πάντα. Το ωφέλιμο μήκος επιτυγχάνεται αφού αφαιρεθεί η οριζόντια τιμή επικάλυψης από το συνολικό μήκος - από 100 έως 200 mm. Όσο πιο επίπεδη είναι η κλίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επικάλυψη των φύλλων, έτσι ώστε η κατακρήμνιση να μην μπορεί να μπει στον χώρο κάτω από τη στέγη. Σε στέγες με γωνία κλίσης έως 12 °, το ένα φύλλο επικαλύπτει το άλλο κατά τουλάχιστον 200 mm, με κλίση από 12 ° έως 30 °, η επικάλυψη είναι 150-200 mm, περισσότερο από 30 ° - 100-150 mm. Μια δεδομένη ποσότητα επικάλυψης αφαιρείται από το συνολικό μήκος του φύλλου, αυτό θα είναι το "χρήσιμο μήκος".

Ένα παράδειγμα υπολογισμού του αριθμού σειρών μεταλλικών πλακιδίων στην οροφή... Αφήστε το μήκος της κλίσης να είναι 4,5 μ., Το ωφέλιμο μήκος του φύλλου - 2,3 μ. Διαιρέστε το 4,5 με 2,3, παίρνουμε 1,95, στρογγυλοποιούμε σε έναν ακέραιο - έχουμε 2 σειρές. Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο ένα μικρό μέρος ενός φύλλου θα χαθεί, αλλά υπάρχουν στιγμές που κόβονται περισσότερα από τα μισά. Αυτό είναι πολύ μη κερδοφόρο, καθώς αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού.

Αριθμός φύλλων στη σειρά

Πάρτε το μήκος της πλαγιάς και διαιρέστε με το χρήσιμο πλάτος του φύλλου. Αυτή η παράμετρος αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές για το μεταλλικό πλακίδιο. Τις περισσότερες φορές είναι 110 cm (1,1 m). Ο αριθμός που προκύπτει στρογγυλοποιείται, παίρνουμε τον αριθμό των φύλλων στη σειρά.

Ένα παράδειγμα υπολογισμού μεταλλικών φύλλων στη σειρά. Αφήστε το μήκος της προεξοχής να είναι 8 m, το ωφέλιμο πλάτος του φύλλου είναι 1,1 m. Κατά τη διαίρεση, παίρνουμε 7,27 κομμάτια, αλλά στρογγυλοποιούμε σε μεγαλύτερο ακέραιο και πάρουμε 8 κομμάτια σε μια σειρά. Επιπλέον, περισσότερα από τα 2/3 ενός φύλλου θα χαθούν.

Χαρακτηριστικά στέγης ισχίου

Οι πλαγιές της οροφής έχουν τριγωνικό ή τραπεζοειδές σχήμα. Εδώ είναι απαραίτητο να επιλέξετε το μήκος του φύλλου - για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα των αποβλήτων.

Ένα παράδειγμα της διάταξης των φύλλων μετάλλων σε στέγη ισχίου

Ένα παράδειγμα της διάταξης των φύλλων μετάλλων σε στέγη ισχίου

Το ύψος επιλέγεται έτσι ώστε να μην σπαταλά περισσότερο από το μισό. Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις χειροκίνητα και εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό σφάλμα - θα υπάρξουν 20-25% περισσότερα απόβλητα από ό, τι όταν υπολογίζονται χρησιμοποιώντας προγράμματα. Συνήθως διατίθενται από πωλητές και κατασκευαστές. Είναι καλύτερα να τους παρέχετε έναν ακριβή υπολογισμό και στο σπίτι να μετρήσετε πρώτα τις παραμέτρους της οροφής (ή να καλέσετε έναν μετρητή) και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να επιλέξετε μόνοι σας τις διαστάσεις.Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε την ποσότητα υλικού που απαιτείται, υπολογιζόμενη από εσάς και προτεινόμενη.

Προσδιορισμός του αριθμού των πρόσθετων στοιχείων

Μια στέγη από μεταλλικά πλακίδια απαιτεί μεγάλο αριθμό διαφόρων πρόσθετων στοιχείων (έξτρα) που διαμορφώνουν την κορυφογραμμή, την άκρη της προεξοχής, τις πλευρές της πλαγιάς, τη διέλευση του σωλήνα, την κοιλάδα (η σύνδεση δύο γειτονικών πλαγιών οροφής). Όσο πιο περίπλοκο είναι το σχήμα της οροφής, τόσο πιο εθελοντική απαιτείται. Με μια απλή οροφή αετώματος, θα χρειαστούν στοιχεία κορυφογραμμής και βύσματα, γείσο και λωρίδες αέρος. Αυτό είναι όλο.

Ποια είναι τα πρόσθετα στοιχεία και σε τι χρησιμεύουν

Ποια είναι τα πρόσθετα στοιχεία για μεταλλική στέγη και γιατί χρειάζονται;

Παρά τη μεγάλη ποικιλία πρόσθετων, όλα θεωρούνται τα ίδια. Πάρτε το μήκος της επιφάνειας που θα στερεωθεί και διαιρέστε με το ωφέλιμο μήκος του στοιχείου. Είναι συνήθως στάνταρ και είναι 1,9 m (συνολικό μήκος 2 m). Το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται.

Τι και πώς να επισυνάψετε

Τα μεταλλικά πλακάκια στερεώνονται με ειδικές βίδες αυτοεπιτροπής με ροδέλες από καουτσούκ. Εκτός από το κύριο υλικό, είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα και στην κορυφή είναι βαμμένα για να ταιριάζουν με την επίστρωση. Κατά την εγκατάσταση, η βίδα με αυτοκόλλητη βίδα πρέπει να βιδώνεται κάθετα στην επιφάνεια της οροφής, δεν επιτρέπεται η κλίση της.

Πώς να σφίξετε σωστά τις βίδες σε μεταλλικά πλακίδια

Πώς να βιδώσετε σωστά τις βίδες στο μεταλλικό πλακίδιο

Κατά την τοποθέτηση μεταλλικών πλακιδίων, πρέπει επίσης να προσέξετε πόσο στενά προσκολλώνται οι συνδετήρες στην επιφάνεια. Δεν μπορείτε να σφίξετε πάρα πολύ, κάμπτοντας το μέταλλο, αλλά δεν μπορείτε να αφήσετε χαλαρή εφαρμογή - η σύνδεση δεν θα είναι αεροστεγής.

Τόρνος για μεταλλικά πλακάκια

Το μεταλλικό πλακίδιο είναι ένα μάλλον άκαμπτο υλικό, επομένως κατασκευάζεται ένα αραιό κιβώτιο κάτω από αυτό, το οποίο αποτελείται από ράγες που βρίσκονται κατά μήκος των μαρκίζων της οροφής.

Τι υλικό

Εάν η οροφή από μεταλλικά πλακίδια έχει απλή δομή, μια πλάκα με ίντσα (πάχος 24-25 mm) με πλάτος 100 mm μεταβαίνει στο κιβώτιο. Σε στέγη με περίπλοκο σχήμα ή σε περιοχές με έντονα χιόνια, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε σανίδα πάχους 32 mm ή ξύλο 50-50 mm. Η δοκός χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλη απόσταση μεταξύ των δοκών (πάνω από 80 cm).

Βήμα επένδυσης

Η εγκατάσταση μεταλλικών πλακιδίων στην οροφή έχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Το προφίλ έχει την ισχυρότερη θέση - κάτω από το βήμα του κύματος στο κοίλο. Εδώ πρέπει να σφίξετε τη βίδα. Το πηχάκι πρέπει να γίνει έτσι ώστε η μέση της σανίδας να είναι ακριβώς κάτω από αυτό το μέρος. Αυτό προκαλεί δυσκολίες: τα προφίλ έχουν διαφορετικά μεγέθη, επομένως, καθένα από αυτά απαιτεί το δικό του βήμα εγκατάστασης των μπατονιών. Αυτή η τιμή μπορεί να προσδιοριστεί μετρώντας το υπάρχον υλικό, αλλά, συνήθως, αυτή η παράμετρος υποδεικνύεται στις οδηγίες για το μεταλλικό πλακίδιο.

Ένα παράδειγμα τόρνου για μεταλλικά πλακίδια

Ένα παράδειγμα τόρνου για μεταλλικά πλακίδια

Υπάρχουν πολλά σημαντικά σημεία στην κατασκευή της θήκης για μεταλλικά πλακίδια. Σημειώστε ότι η πρώτη σανίδα κατά μήκος της προεξοχής είναι παχύτερη από όλες τις άλλες - το ύψος του βήματος για αυτό το προφίλ προστίθεται στο επιλεγμένο πάχος σανίδας. Επιπλέον, αυτή η ράβδος είναι ευρύτερη από όλες τις άλλες - μια σταλαγματιά θα προσαρτηθεί σε αυτήν, η οποία κλείνει το κόψιμο, προστατεύοντας το ξύλο από την καθίζηση.

Σημειώστε επίσης ότι η δεύτερη ράβδος δεν είναι γεμάτη με ένα πρότυπο, αλλά με ένα μικρότερο βήμα, διαφορετικά δεν θα μπείτε στο κύμα. Το βήμα κατά την εγκατάσταση της τελευταίας σανίδας κοντά στην κορυφογραμμή διαφέρει επίσης - επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα, καθώς και το ύψος της σανίδας. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετά μεγάλα κενά στην περιοχή της κορυφογραμμής - και το υλικό τόρνου και οροφής δεν πρέπει να ενώνεται. Αυτό είναι απαραίτητο για σωστό αερισμό της σοφίτας.

Διαδικασία εγκατάστασης και χαρακτηριστικά

Πριν καλύψετε την οροφή με μεταλλικά πλακάκια με τα χέρια σας, πρέπει να εξοικειωθείτε με τους κανόνες εργασίας με το υλικό:

 • Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προσέχετε τη σωστή αποθήκευση - σε αεριζόμενες στοίβες, τοποθετημένες σε ράβδους.
 • Κατά την κοπή, μην χρησιμοποιείτε γωνιακό μύλο (μύλος), αλλά κόβετε μόνο με ένα παζλ ή μεταλλικό ψαλίδι.Ο μύλος υπερθερμαίνει το μέταλλο, το οποίο αναγκάζει τον ψευδάργυρο να εξατμιστεί και το υλικό θα αρχίσει να σκουριάζει στα σημεία κοπής.
 • Αρχίστε να τοποθετείτε τα φύλλα από την κάτω δεξιά γωνία (το διάγραμμα εγκατάστασης για τα φύλλα μετάλλου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία).
 • Κατά την εγκατάσταση, φορέστε μαλακά παπούτσια που ταιριάζουν καλά, πατώντας μόνο στο κάτω μέρος του κύματος.
Πώς να καλύψετε την οροφή με μεταλλικά πλακίδια: κανόνες

Πώς να καλύψετε μια στέγη με μεταλλικά πλακίδια: κανόνες

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τη συσκευή. Η μεταλλική στέγη διατίθεται σε δύο εκδόσεις: με κρύο ή μονωμένο σοφίτα. Ανάλογα με τον τύπο που επιλέγεται, η σειρά εργασίας αλλάζει - κατά την τοποθέτηση μιας ζεστής σοφίτας, προστίθενται δύο ακόμη στρώματα - μόνωση και μεμβράνη φραγής ατμών από την πλευρά του δωματίου.

Κρύα μεταλλική στέγη

Αυτός ο τύπος στέγης είναι κατάλληλος εάν η σοφίτα σχεδιάζεται να μην είναι κατοικία. Στη συνέχεια, όλη η μόνωση συγκεντρώνεται στην οροφή και η λειτουργία της οροφής είναι μόνο για προστασία από βροχόπτωση και άνεμο. Η σειρά εργασίας έχει ως εξής:

 • Η πρώτη ράβδος τόρνου (ψηλότερα) είναι εγκατεστημένη κατά μήκος της προεξοχής.
 • Μια ράβδος στάγδην είναι προσαρτημένη σε αυτήν.
 • Μια στεγανοποιητική μεμβράνη απλώνεται στα πόδια του δοκού. Η εγκατάσταση ξεκινά από το κάτω μέρος, η ταινία τυλίγεται κατά μήκος της προεξοχής. Το κάτω άκρο της μεμβράνης εκτείνεται πάνω από τη γραμμή στάγδην, που τελειώνει μετά τη γραμμή αναδίπλωσης. Στερεώστε τη μεμβράνη με λωρίδες πάχους 30-35 mm σε κάθε σκέλος δοκού, όχι σε τέντωμα, αλλά με υποχρεωτική χαλάρωση 2-2,5 cm. Η δεύτερη σειρά της μεμβράνης επικαλύπτει την πρώτη με τουλάχιστον 15 cm, η άρθρωση είναι κολλημένη με ειδική κολλητική ταινία (πωλείται στον ίδιο χώρο όπου και μεμβράνη). Η μεμβράνη είναι προσαρτημένη στη ράβδο στάγδην με βίδες αυτο-χτυπήματος (γαλβανισμένες ή ανοξείδωτες).

  Κρύα μεταλλική στέγη: στρώματα

  Κρύα μεταλλική στέγη: στρώματα

 • Οι σανίδες (ράβδοι) του πηχτή προσαρτώνται στις λωρίδες που συγκρατούν το φιλμ, με το επιλεγμένο βήμα. Χρησιμοποιήστε γαλβανιζέ ή ανοξείδωτες βίδες, με τα ίδια νύχια με μεγάλη επίπεδη κεφαλή. Το μήκος της βίδας και των καρφιών είναι τριπλάσιο από το πάχος των πλεγμάτων.
 • Φύλλα μεταλλικών πλακιδίων τοποθετούνται στο κιβώτιο, τοποθετώντας τα αυστηρά κατά μήκος της προεξοχής (αν πηγαίνει οριζόντια για εσάς). Τα γειτονικά φύλλα επικαλύπτονται κατά ένα κύμα, η εγκατάσταση πραγματοποιείται από κάτω προς τα πάνω, με υποχρεωτική οριζόντια επικάλυψη από το απαιτούμενο ποσό (βλ. Παραπάνω).
 • Τα στοιχεία κορυφογραμμής, οι ακραίες λωρίδες είναι τοποθετημένες. Στερεώνονται με τις ίδιες βίδες αυτοκόλλησης με τα μεταλλικά πλακάκια, με βήμα 10 cm.

Σε αυτό μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κρύα μεταλλική οροφή είναι έτοιμη.

Ζεστή στέγη

Κατά την εγκατάσταση μιας μονωμένης οροφής κατασκευασμένης από μεταλλικά πλακίδια, προστίθεται ένα θερμομονωτικό υλικό στην πίτα οροφής, η οποία είναι προσαρτημένη μεταξύ των δοκών, και ένα φιλμ φράγματος ατμών, το οποίο γεμίζεται πάνω στις δοκούς από τη σοφίτα. Επιπλέον, όλη η διαδικασία εγκατάστασης είναι παρόμοια.

Σχέδιο της συσκευής μιας θερμής στέγης από μεταλλικά πλακάκια

Διάγραμμα της συσκευής μιας θερμής στέγης από μεταλλικά πλακάκια

Πώς να επισυνάψετε φύλλα

Όταν καλύπτουμε την οροφή με μεταλλικά πλακάκια, οι βίδες πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένες. Υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Οι βίδες αυτόματης τοποθέτησης είναι εγκατεστημένες στο κάτω μέρος του κύματος, 2 cm κάτω από το σκαλοπάτι.
 • Η κάτω σειρά, κατά μήκος της προεξοχής, συνδέεται με κάθε κύμα. Οι συνδετήρες εγκαθίστανται επίσης στις θέσεις των οριζόντιων και κάθετων αρμών.
 • Τα κύματα μεταξύ των οριζόντιων αρμών στερεώνονται μέσω ενός μοτίβου σκακιέρας.

Αυτοί οι κανόνες φαίνονται με σαφήνεια στο διάγραμμα. Σε μια γραφική παράσταση, ορισμένα πράγματα είναι πιο κατανοητά.

Σχέδιο στερέωσης μεταλλικών πλακιδίων με βίδες αυτο-κοπής

Σχέδιο στερέωσης μεταλλικών πλακιδίων με βίδες αυτο-κοπής

Παρόμοιες δημοσιεύσεις
σχόλιο 2
 1. φωλιά
  06/04/2016 στις 19:56 - Απάντηση

  Ναι .. τα μεταλλικά πλακίδια είναι σημαντικά στην εποχή μας, αν και υπάρχουν πολλές καινοτομίες που προέρχονται από εμάς, ωστόσο, παραμένει στην πρώτη θέση. Εξαιτίας αυτού, η γνώση της εγκατάστασης και των χαρακτηριστικών τους θα ήταν υποχρεωτική. Χρήσιμο άρθρο. ευχαριστώ.

 2. Σεργκέι
  03/26/2019 στις 17:13 - Απάντηση

  Το μεταλλικό πλακάκι είναι υπέροχο)). Ο πύργος μου χτίζει ένα σπίτι με μια τέτοια στέγη. Το σπίτι έχει βιώσει πολλά καιρικά φαινόμενα και τουλάχιστον είχε χέννα).

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες