Πώς να φτιάξετε μια κοιλάδα στέγης

Όλο και περισσότερο, η οροφή έχει κάτι περισσότερο από έναν λειτουργικό σκοπό. Συχνά αυτό το στοιχείο είναι το επίκεντρο του κτιρίου. Αυτές οι στέγες έχουν πολλά επίπεδα που συνδέονται σε διαφορετικές γωνίες. Μερικές από τις αρθρώσεις - με θετικές γωνίες - γίνονται με τη μορφή κορυφογραμμής, μερικές - με αρνητικές γωνίες - με τη μορφή κοιλάδων. Για να διατηρείται πάντα η σοφίτα στεγνή, η κοιλάδα της οροφής πρέπει να γίνεται σωστά.

Τερματικές στέγες

Σε στέγες σύνθετων σχημάτων, κατά την εγκατάσταση προεξέχοντων κοιτώνων, σχηματίζονται αιχμηρές γωνίες. Λαμβάνονται στη διασταύρωση δύο πλαγιών. Η διασταύρωση ονομάζεται κοιλάδα και οι στέγες ονομάζονται κοιλάδα.

Τι είναι το endova

Τι είναι το endova

Οι στέγες σύνθετων σχημάτων φαίνονται πολύ διακοσμητικές και αποτελούν διακόσμηση του κτηρίου, αλλά ο σχεδιασμός και η διάταξή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση - δεν είναι εύκολο να γίνει η σύζευξη αεροπλάνων. Λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών, αυτά τα τμήματα οροφής έχουν μεγάλο φορτίο: υπάρχει πάντα πολύ χιόνι και νερό. Επομένως, το κιβώτιο είναι ενισχυμένο και τα μέτρα στεγανοποίησης είναι πολύ πιο σοβαρά από ό, τι στην υπόλοιπη επιφάνεια.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων δοκών

Τα δοκάρια από διαφορετικές πλαγιές στην κοιλάδα μπορούν να συνδεθούν σε διαφορετικές γωνίες (ανάλογα με το σχήμα της οροφής). Στη διασταύρωση, είναι εγκατεστημένο ένα σκέλος δοκού, στο οποίο συνδέονται οι δοκοί από τις πλαγιές. Με μικρό μήκος (έως 2 m), αρκεί να τα στερεώσετε στα νύχια (2 σε κάθε πλευρά), με σημαντικό μήκος της διασταύρωσης, είναι ενισχυμένα με μεταλλικές πλάκες.

Σύνδεση δοκών στην κοιλάδα

Σύνδεση δοκού

Σε μέρη με το μεγαλύτερο φορτίο (στο ευρύτερο σημείο), το σκέλος του δοκού της κοιλάδας στηρίζεται από κάτω από ένα φλόκο.

Ένα στήριγμα τοποθετείται στο κάτω μέρος στο ευρύτερο σημείο

Ένα στήριγμα τοποθετείται στο κάτω μέρος στο ευρύτερο σημείο

Σανίδωμα

Στη διασταύρωση δύο πλαγιών οροφής, απαιτείται ενισχυμένο κιβώτιο και η δομή του εξαρτάται από τον τύπο υλικού στέγης:

 • Κάτω από το μεταλλικό πλακάκι στην κοιλάδα, τοποθετούνται ενδιάμεσες λωρίδες - στη μέση μεταξύ των κύριων. Δηλαδή, σε αυτό το μέρος, το βήμα είναι το μισό μέγεθος. Το μήκος των πρόσθετων σανίδων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το πλάτος της κάτω σανίδας της κοιλάδας.

  Το πηχάκι γίνεται δύο φορές συχνότερα

  Το πηχάκι γίνεται δύο φορές συχνότερα

 • Οι διαμήκεις σανίδες καρφώνονται κάτω από το προφίλ, το φύλλο, τα κεραμικά πλακίδια - κατά μήκος ολόκληρης της άρθρωσης. Το πλάτος των σανίδων δεν είναι μικρότερο από 100 mm, καρφώνονται κοντά δύο ή τρία σε κάθε πλευρά. Το πλάτος εξαρτάται από το μέγεθος του επιλεγμένου υποστρώματος.

  Για προφίλ, πλάκα και κεραμικά πλακίδια, χρειάζονται δύο ή τρεις σανίδες σε κάθε πλευρά

  Για προφίλ, πλάκα και κεραμικά πλακίδια, χρειάζονται δύο ή τρεις σανίδες σε κάθε πλευρά

 • Για το ondulin, χρειάζονται δύο σανίδες με πλάτος τουλάχιστον 100 mm. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 15 cm το ένα από το άλλο. Η κοιλάδα της κοιλάδας τοποθετείται στο άνοιγμα.

  Θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό 15 cm μεταξύ των δύο σανίδων κάτω από το ondulin

  Θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό 15 cm μεταξύ των δύο σανίδων κάτω από το ondulin

 • Κατά την εγκατάσταση μιας μαλακής οροφής, το πηχάκι στις πλαγιές είναι συμπαγές, οπότε δεν υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Έχουμε αναφέρει τυπικές απαιτήσεις και μεγέθη, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές ενδέχεται να έχουν συγκεκριμένα αιτήματα. Όταν αγοράζετε ένα υλικό στέγης, θα σας δοθούν οδηγίες που περιγράφουν ολόκληρη τη διαδικασία εγκατάστασης και τις απαιτήσεις για το πηχάκι, άλλα τεχνικά σημεία. Είναι σαφές ότι πρέπει να τηρείτε τις συστάσεις τους.

Η συσκευή της κοιλάδας

Γενικά, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλάμε για τη συσκευή, καθώς κάθε υλικό στέγης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε το πιο δημοφιλές ξεχωριστά.

Στην οροφή από μέταλλο

Όπως ήδη αναφέρθηκε, κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο στη διασταύρωση των πλαγιών, το κιβώτιο κατασκευάζεται δύο φορές συχνότερα. Η κάτω σανίδα της κοιλάδας είναι τοποθετημένη σε αυτό το κιβώτιο - αυτό είναι ένα γαλβανισμένο φύλλο με μια γραμμή αναδίπλωσης στο κέντρο και πλευρές κατά μήκος των άκρων. Αυτό το στοιχείο ανήκει σε πρόσθετα, είναι βαμμένο με τόνο με το κύριο υλικό. Περπατάει σε κομμάτια δύο μέτρων.

Μεταλλική στέγη Endova

Endova στέγη από μέταλλο

Η εγκατάσταση της λωρίδας κοιλάδας ξεκινά από κάτω.Το άκρο του στοιχείου είναι ελαφρώς τυλιγμένο πίσω από την προεξοχή της οροφής, κομμένο 20-30 mm κάτω από την προεξοχή, από αυτό το "υπόλοιπο" σχηματίζεται μια φλάντζα (πλευρά). Λάβετε υπόψη ότι η λωρίδα κοιλάδας πρέπει να τελειώνει πίσω από την προεξοχή, εάν υπάρχει υδρορροή, τότε πάνω από αυτήν. Αν γίνει πιο κοντό από την προεξοχή, τότε το νερό θα ρέει στην οροφή.

Το επόμενο φύλλο είναι τοποθετημένο από ψηλά, με προσέγγιση 20-30 cm, η άρθρωση επικαλύπτεται με στεγανοποιητικό (μπορείτε να λερώσετε ολόκληρη την επικάλυψη με μαστίχα ασφάλτου). Τοποθετήστε όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα, κόψτε και στερεώστε κοντά στην κορυφογραμμή.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επισυνάψετε το φύλλο κοιλάδας

 • ειδικές βίδες αυτόματης τοποθέτησης πιο κοντά στην άκρη.
 • κούμπωμα για το πλάι.

  Στερέωση στο πλάι με σφιγκτήρες

  Στερέωση στο πλάι με σφιγκτήρες

Κατά την κατασκευή μιας κοιλάδας, ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η στεγανότητα. Από αυτή την άποψη, η δεύτερη επιλογή τοποθέτησης είναι πιο σωστή - αφού δεν υπάρχουν τρύπες, ακόμη και αν είναι κλειστές με λαστιχένια φλάντζα.

Ένα ακόμη σημείο. Στην κάτω σανίδα πρέπει να υπάρχουν πλευρές και στις δύο πλευρές, το ύψος είναι κατά προτίμηση μεγαλύτερο από 2 εκ. Απαιτούνται έτσι ώστε το νερό που ρέει κάτω από την πλαγιά να μην μπορεί να μπει κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο.

Μια ταινία στεγανοποίησης κολλάται στη σταθερή ράβδο, σε απόσταση περίπου 20 cm από την καμπή. Πηγαίνει σε αυτοκόλλητη ταινία. Πριν από την εγκατάσταση, το προστατευτικό κάλυμμα αφαιρείται και η ταινία κολλάται. Στη συνέχεια, τοποθετείται το μεταλλικό πλακίδιο, το οποίο κόβεται έτσι ώστε το κέντρο της κοιλάδας να είναι 60-100 mm. Οι κατασκευαστές δεν προτείνουν να τοποθετήσετε τις φέτες πιο κοντά στο κέντρο.

Τα φύλλα στερεώνονται στο κιβώτιο σε κανονικά σημεία - στο κάτω μέρος του βοδιού, 20-30 mm κάτω από το σκαλοπάτι. Η απόσταση από το συνδετήρα έως την καμπή είναι τουλάχιστον 250 mm.

Μετά τη στερέωση του μεταλλικού πλακιδίου, η οροφή της κοιλάδας είναι έτοιμη και μπορεί να παραμείνει σε αυτήν τη μορφή. Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την εμφάνιση των κομμένων φύλλων. Για να τα κλείσετε, υπάρχει μια διακοσμητική επικάλυψη, η οποία ονομάζεται άνω κοιλάδα. Εκτελεί διακοσμητική λειτουργία - κλείνει τα τμήματα, συχνά απλά δεν χρησιμοποιείται.


Δείτε το παρακάτω βίντεο για τα χαρακτηριστικά της κοιλάδας πάνω από τον κοιτώνα.

Από κυματοειδές χαρτόνι και σχιστόλιθο

Αρκετές σανίδες τοποθετούνται κατά μήκος της κοιλάδας κάτω από αυτά τα υλικά. Μια ταινία στεγανοποίησης στερεώνεται σε αυτά, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με μια στεγανοποιητική μεμβράνη στερεωμένη στις πλαγιές. Η επικάλυψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 10-15 cm, οι αρμοί συνδέονται με ταινία διπλής όψης.

Περαιτέρω, η εγκατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν που περιγράφηκε παραπάνω: τοποθετείται επίσης η λωρίδα της κάτω κοιλάδας, στην οποία είναι κολλημένη μια γενική σφραγίδα, και στη συνέχεια τοποθετείται το υλικό στέγης.

Συσκευή κοιλάδας οροφής από κυματοειδές χαρτόνι

Συσκευή κοιλάδας οροφής από κυματοειδές χαρτόνι

Σε αυτήν την περίπτωση, η ταινία στεγανοποίησης μπορεί να συμπληρωθεί με στεγανοποιητικό. Εφαρμόζεται μια ταινία στεγανοποίησης και στις δύο πλευρές της κάμψης της οροφής. Μετά την εγκατάσταση του υλικού στεγών, παραμένει ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος στις κυματοειδείς προεξοχές. Νερό, χιόνι, συντρίμμια μπορούν να φτάσουν εκεί. Για να αποφευχθεί αυτό, το κενό γεμίζει με στεγανωτικό, εφαρμόζοντας το σε στρώσεις.

Στην περίπτωση ενός επαγγελματικού φύλλου, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διακόσμηση της κοιλάδας:

 • Ανοιξε. Αυτό συμβαίνει όταν τα φύλλα του κυματοειδούς χαρτονιού κόβονται σε απόσταση 60-100 mm από τη γραμμή αναδίπλωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, η ράβδος και οι τομές είναι ορατές. Για να κλείσει αυτή η «οικονομία», ένα διακοσμητικό υδρορροή τοποθετείται πάνω από το υλικό στέγης, καλύπτοντας τις γραμμές κοπής. Είναι προσαρτημένο στο τόρνο με καρφιά.

  Ανοιχτή κοιλάδα από κυματοειδές χαρτόνι

  Ανοιχτή κοιλάδα από κυματοειδές χαρτόνι

 • Κλειστό. Το κυματοειδές χαρτόνι κόβεται αυστηρά κατά μήκος της γραμμής της μέσης της κοιλάδας, αλλά ουσιαστικά χωρίς κενό. Δεν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία.
 • Συνδυασμένη. Μια δύσκολη μέθοδος αυτοσυναρμολόγησης. Ο χώρος της κοιλάδας είναι καλυμμένος με φύλλα υλικού που έρχονται με τη σειρά τους στην άλλη πλευρά. Αυτή η μέθοδος πρακτικά δεν χρησιμοποιείται με σκληρές στέγες, καθώς είναι πιο κατάλληλη για μαλακές στέγες.

Επιλέγετε τον ανοικτό ή κλειστό τύπο σύνδεσης των πλαγιών, η συσκευή ολόκληρης της πίτας παραμένει η ίδια. Αλλάζει μόνο η μέθοδος κοπής του κυματοειδούς χαρτονιού.

Ερπης

Η στέγη Endova από ένα πλακάκι έχει ακριβώς την ίδια δομή όπως στην περίπτωση ενός προφίλ.Η διαφορά είναι ότι το στερεό περίβλημα πρέπει να είναι μεγαλύτερο - πλάτος τουλάχιστον 35 cm και στις δύο πλευρές της άρθρωσης. Τα χαρακτηριστικά έχουν μια στερέωση πλακιδίων στην κοιλάδα - μερικά κομμάτια κόβονται τόσο πολύ που είναι αδύνατο να στερεωθούν με μια τυπική κλειδαριά. Στη συνέχεια, τρυπά μια τρύπα στο πάνω μέρος του πλακιδίου, ένα μαλακό σύρμα ανθεκτικό σε οξύ περνά μέσα από αυτό. Περάστε ένα καρφί στο κιβώτιο, βιδώνοντας ένα καλώδιο πάνω του, στερεώστε το πλακίδιο στην απαιτούμενη θέση.

Η δεύτερη παραλλαγή της συσκευής της κοιλάδας με πλακάκια.

Ονταλίν

Στην περίπτωση του ondulin, το πηχάκι για την κοιλάδα δεν είναι συμπαγές, αλλά δύο σανίδες, που βρίσκονται σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους, συμμετρικά σε σχέση με το κέντρο της κοιλάδας. Ένα ειδικό αυλάκι τοποθετείται μεταξύ τους.

Ένα ειδικό αυλάκι τοποθετείται μεταξύ των γεμισμένων σανίδων

Ένα ειδικό αυλάκι τοποθετείται μεταξύ των γεμισμένων σανίδων

Η εγκατάσταση ξεκινά από κάτω, κινείται προς τα πάνω. Το πρώτο φύλλο της κοιλάδας της κοιλάδας τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με την άκρη του υλικού στεγών, το σχήμα διορθώνεται. Καρφωμένα στο κιβώτιο με καρφιά από την επάνω πλευρά. Το επόμενο φύλλο τοποθετείται με επικάλυψη τουλάχιστον 15 cm.

Το άνω μέρος της υδρορροής επικαλύπτει το κάτω κατά τουλάχιστον 15 cm

Το άνω μέρος της υδρορροής επικαλύπτει το κάτω κατά τουλάχιστον 15 cm

Μετά την τοποθέτηση ολόκληρης της υδρορροής, ξεκινά η εγκατάσταση των φύλλων στέγης. Κατ 'αρχάς, κόβονται με περιθώριο - το σημάδι τοποθετείται 5-6 cm περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο. Κόψτε κατά μήκος της σημειωμένης γραμμής (με παζλ ή μύλο). Τοποθετήστε, σημειώστε την ακριβή γραμμή κοπής - κατά μήκος της προεξοχής στο αυλάκι. Κόψτε για δεύτερη φορά και τοποθετήστε ξανά στη θέση του. Δεδομένου ότι το φύλλο ondulin ζυγίζει λίγο, όλες οι εργασίες είναι εύκολο να γίνουν.

Κόψτε το ondulin δύο φορές: πρώτα περίπου και μετά ακριβώς

Κόψτε το ondulin δύο φορές: πρώτα περίπου και μετά ακριβώς

Το τοποθετημένο φύλλο στερεώνεται με ειδικά καρφιά στεγών με καπάκι βαμμένο ώστε να ταιριάζει με την επίστρωση. Είναι απαραίτητο να το διορθώσετε σε κάθε κύμα, επιστρέφοντας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη μεσαία γραμμή της κοιλάδας.

Στερεώθηκε με ειδικά νύχια

Στερεώθηκε με ειδικά νύχια

Η εγκατάσταση της κοιλάδας στην οροφή από το Ondulin είναι διαθέσιμη σε μορφή βίντεο.

Οροφές κασσίτερου

Στην κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών, αυτός ο τύπος υλικού στέγης είναι σπάνιος, ωστόσο, υπάρχουν τέτοιες στέγες. Το άκρο της οροφής κασσίτερου συνδέεται χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας μια σφύρα και ένα ειδικό εργαλείο.

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Θέρμανση

Στέγη

Πόρτες